Hlavní obsah

Ve Straně zelených tunel za 7,3 miliónu

Novinky, Lukáš Bek
PRAHA

Z kanceláře Strany zelených (SZ) se ztratily prostředky za zhruba 7,3 miliónu korun. Převedli je zřejmě členové bývalého vedení, kteří ještě donedávna disponovali podpisovými právy. Nové stranické špičky objevily v polovině března tunel ve výši 5,8 miliónu, po dvou dnech se zjistilo, že chybí ještě dalších zhruba 1,5 miliónu.

Foto: Lenka Vozková

Vítězná loď ze ZŠ Mládí

Článek

Právu to řekl předseda SZ Miroslav Rokos, který na víkendovém sjezdu opustí funkci a nahradí jej nejspíš bývalý šéf Hnutí Duha Jan Beránek. "Hned, jak jsme poprvé zjistili, že peníze zmizely, podali jsme trestní oznámení a požádali o zablokování účtu, kam to bylo převedeno," řekl Rokos.

Podpisová práva si z předchozího období ponechali bývalý předseda Jiří Čejka a místopředseda Emil Zeman. "Protože loni byly samé volby, tak se to nepohlídalo a podpisová práva nebyla změněna," popsal důvody Rokos. Podle něho je pravděpodobné, že dva termínované účty znějící na SZ převedl Zeman "bez vědomí předsednictva a natož s jeho souhlasem". Ve stranickém hospodaření jsou i další nesrovnalosti.

"Měli jsme podezření, že se manipulovalo s prostředky bez souhlasu předsednictva. Nebyl dodržován hospodářský řád SZ," uvedl odcházející šéf. Např. zacházení s položkami nad 50 tisíc musí podle stanov schvalovat předsednictvo. Tomu se údajně lidé z minulého vedení vyhýbali tím, že byly částky rozdělovány na několik menších. Beránek Právu řekl: "Jedna z priorit bude vyjasnit a zprůhlednit hospodaření SZ, protože to, čeho jsme byli svědky minulý rok, je naprosto nepřípustné jak před členy strany, tak před veřejností a to se musí vyjasnit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám