Hlavní obsah

Ve Sněmovně by zasedly jen čtyři strany, třetina hlasů by propadla

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se v březnu stala ČSSD, která by podle volebního modelu společnosti Factum Invenio získala 75 poslanců. Ve Sněmovně by zasedlo i 49 občanských demokratů, 39 komunistů a 37 zástupců TOP 09. Další strany by nepřekročily povinnou pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) s kolegy ve Sněmovně

Článek

Levice by tak podle volebního modelu měla  114 poslanců a pravicové strany 86 zákonodárců.

"Třetí koaliční strana Věci veřejné se dlouhodobě pohybuje hluboko pod pětiprocentní hranicí (2,3 procenta)," doplnila agentura, podle které se potřebné hranici naopak blíží další menší strany.

Volební model podle Factum Invenio (v procentech)
ČSSD26,1
ODS18,4
KSČM14,4
TOP 0913,3
SPOZ4,7
KDU-ČSL4,2
Strana zelených3,9
Strana svobodných občanů3,6
Suverenita3,5
Věci veřejné2,3
jiná strana5,8
zdroj: Factum Invenio

"Jedná se o KDU-ČSL (4,2 procenta) a Stranu zelených (3,9 procenta), které si již působení v parlamentu vyzkoušely, i dosud mimoparlamentní SPOZ (4,7 procenta), Suverenitu (3,5 procenta) a nově také Stranu svobodných občanů (3,6 procenta)," uvádí průzkum.

Podle  volebního modelu by tak „propadlo“ 31,5 procenta hlasů, které by obdržely strany a hnutí pod pětiprocentní hranicí. "Pokud by se ale menším stranám povedlo získat podporu ještě několika procent obyvatel ČR, situace by se radikálně změnila," dodala agentura.

Voleb by se aktuálně zúčastnilo 59,4 procenta oprávněných voličů, což je méně, než byla účast při posledních volbách v květnu 2010 (62,6 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám