Hlavní obsah

Ve městech vítězila ČSSD, středopravé koalice ji ale mohou zahnat do opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se ČSSD stala papírovým vítězem komunálních voleb a byla první ve 13 z 24 statutárních měst, na mnoha radnicích jí hrozí, že se do vedení nedostane. Z křesel primátorů se ji totiž snaží po celé ČR vystrčit středopravé koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Potlesk po výsledcích voleb

Článek

Soc. dem. opoziční role čeká v Olomouci, kde se již v neděli večer zformovala koalice ODS, TOP 09 a lidovců, křeslo primátora se jí jako vítězné straně vzdaluje i v Hradci Králové, v Jihlavě a stejná situace je v Přerově a Ústí nad Labem či Pardubicích.

Místopředseda ČSSD a kandidát do Senátu Zdeněk Škromach řekl v pondělí Právu, že možná v některých městech taková taktika vyjde. „Samozřejmě asi tady bude snaha opakovat scénář, který se odehrál po volbách do Sněmovny. Možná v některých městech to vyjde,“ sdělil.

Škromach se ale domnívá, že nelze takový scénář zatím předjímat. „Máme schopné vyjednavače a přece jen komunální úroveň je více o osobních vztazích než o nějaké vysoké politice. Může to být také hra o lepší pozice pro jednotlivé subjekty v rámci vyjednávání na radnicích,“ dodal Škromach.

Velká koalice v Brně?

Šance má ČSSD v Českých Budějovicích, kde se místní sdružení společně s TOP 09 striktně vymezila vůči KSČM a ODS. Velká koalice mezi občanskými a sociálními demokraty je ve hře v Kladně, v Plzni, v Děčíně i v Brně, kde však uvažuje o převzetí vlády nad městem také koalice ODS, TOP 09 a lidovců.

Z brněnských kuloárů pronikla informace o vytvoření velké koalice mezi ČSSD a ODS v úterý, politici ji však zatím nepotvrzují. Podle informací Práva primátor Roman Onderka (ČSSD) nabídl ODS, která skončila v komunálních volbách na druhém místě, většinu míst v nové městské radě - výměnou za post primátora, který si hodlá ponechat.

Ve Zlíně obě velké strany v opozici

Své partnery si naopak ČSSD může vybírat v Havířově a silnou vyjednávací pozici má ČSSD také v Ostravě.

Nebyla to však jen ČSSD, která byla mnohde vyšachována ze hry. Kvůli špatné reputaci mnohde skočila ve vedení měst i ODS, jako například v Liberci a v Chomutově, kde se však ke slovu zřejmě nedostane ani ČSSD.

ODS se soc. dem. a komunisty skončí v opozici ve Zlíně, kde občanské demokraty v jejich baště vystřídala TOP 09, která se domluvila s ostatními stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám