Hlavní obsah

Ve Chvaleticích jsou uloženy stovky tun jedů a výbušnin

– CHVALETICE

Ve skladu chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku jsou stovky tun nebezpečných látek. Jsou mezi nimi výbušniny i jedy.

Článek

Tvrdí to zástupci sanační firmy Dekonta a České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Úřady chtějí nejdříve všechny chemikálie zmapovat, o peníze na jejich likvidaci požádá Pardubický kraj ministerstvo životního prostředí.

Látky jsou prý uloženy v řadě podle abecedy - bez ohledu na to, jak je který odpad nebezpečný. "Tři budovy obsahují řádově stovky tun nebezpečných látek. Nejsou dodržovány jakékoliv předpisy pro skladování nebezpečných a toxických látek. Nalezli jsme jak jedy, tak výbušniny a další otravné látky," řekl Petr Motejl z vedení společnosti Dekonta.

Provozovatel před lety zmizel

Podle informací ČTK provozoval sklad chemikálií Ladislav Pilc, který podniká jako fyzická osoba pod názvem Z-Chem Jihlava. Podle živnostenského rejstříku se zabývá výrobou a prodejem chemických látek a chemických přípravků klasifikovaných jako hořlavé, zdraví škodlivé, žíravé, dráždivé. Pilc však před lety zmizel.

"Už tři roky je nezvěstný. Je trestně stíhaný pro neplacení alimentů. Tu provozovnu ve Chvaleticích měl v areálu elektrárny. Pokud vím, měl to pronajaté od pánů Pyskatého a Špačka," potvrdila ČTK Pilcova bývalá manželka Zuzana Pilcová. Jak ČTK zjistila, areál patří společnosti s ručením omezeným Avot Chvaletice, která je od roku 2003 v likvidaci a od dubna 2006 v konkursu. Má dva společníky Miroslava Pyskatého a Vladimíra Špačka, oba z Přelouče.

Hrozí smíchání látek

Na místě nalezli inspektoři i kyanidy či soli těžkých kovů. Největší riziko podle nich hrozí z možného vzájemného působení jednotlivých chemikálií. "Byly nalezeny i natolik toxické látky, které se dají použít i jako bojové chemické látky," dodal Motejl.

"Objekt se musí dále hlídat a nedopustit neoprávněný zásah. Je také nezbytné podrobně identifikovat všechny uložené chemické látky a s nimi spojená rizika," uvedl vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP v Hradci Králové Petr Makovský.

Podle krajského radního pro životního prostředí Petra Šilara nehrozí bezprostřední nebezpečí, proto vedení kraje nevyhlásilo stav nebezpečí. Náklady na likvidaci chemikálií však nejspíše přesáhnou možnosti kraje i města Přelouč, pod níž Chvaletice spadají. Kraj i inspekce zatím vyčlenily peníze na průzkumné práce. "Budeme žádat ministra životního prostředí o finanční prostředky na řešení krizového stavu, což může dosáhnout několika milionů korun," uvedl Šilar.

Sklad chemikálií objevila inspekce životního prostředí v pátek. Podezření na výskyt nebezpečných látek ve skladu se objevilo již ve středu, kdy okolím otřásl silný výbuch. Při manipulaci s chemickými látkami se zde vážně zranil jeden pracovník, což přivedlo inspektory na stopu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám