Hlavní obsah

Včely zvládly zimu nebývale dobře, medu bude dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včelstva v Česku přečkala letošní zimu bez větších ztrát a včelaři odhadují, že letošní včelařský rok bude dobrý. Loni i předloni bylo hůř: v zimě tehdy uhynula až polovina českých včel.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Včely i další hmyz pro nás na zahradě nezištně pracují. Pomozme jim proto na oplátku ve dnech horka a připravme jim místo, kde se mohou napít.

Článek

„Dosud nemáme žádná hlášení o úhynech včelstev,“ potvrdila Právu dobrou prognózu předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Duben je prvním měsícem roku, v němž včelstvo po zimě nabývá na síle. Podle včelařů tak lze dělat první závěry, jak zimu zvládlo.

Válka může do budoucna omezit dodávky medu

Válka na Ukrajině

„Nejsou zaznamenány žádné významné úhyny včel bakteriálního nebo virového původu. Včelařům se také daří léčivými postupy regulovat počty včelích roztočů a i jarní rozvoj včelstev probíhá podle klasického vývoje počasí. Lze tedy říci, že včelstva jsou v dobré zdravotní kondici a připravena na kvalitní snůšku českého medu,“ řekl Právu Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším zpracovatelem medu v Česku.

Upozornil na to, že v předchozích dvou letech uhynula v zimě více než polovina, respektive třetina českých včel. Letos je však situace o poznání radostnější.

„Včely zvládly zimu nebývale dobře,“ shrnul. Připomněl výrok někdejšího generálního ředitele organizace pro výživu a zemědělství při OSN Josého Graziana da Silvy, že včely jsou znakem dobře fungujících ekosystémů. Zatímco celosvětově se počet včelstev dlouhodobě snižuje, v Česku loni počet kmenových včelstev podle statistik stoupl. Bylo jich 661 tisíc, tedy meziročně o 19 tisíc více.

Cena se dramaticky nezvýší

Hovořit o cenách medu je podle předsedkyně svazu včelařů Machové na začátku sezony předčasné.

U Prahy někdo otrávil včelstva silnou dezinfekcí

Krimi

„Ale předpokládám, bude-li příznivé počasí a dobrá snůška, že se cena medu od včelaře nijak dramaticky nezvýší,“ doplnila.

Podle statistiků stál loni v červenci kilogram medu v průměru 167 Kč. Válka na Ukrajině povede k omezení dodávek ukrajinského medu, i tak by mělo být v Česku medu dostatek.

„Včelařství u nás je založeno na zájmových chovatelích. V produkci medu jsme soběstační,“ poznamenala Machová.

V roce 2020 se u nás vyrobilo 4997 tun medu, nejméně od roku 2002, odkdy Český statistický úřad (ČSÚ) výrobu sleduje. Loni se vyrobilo přes šest tisíc tun medu.

Špaček ale upozornil na to, že produkce v posledních pěti letech klesá, například v roce 2016 se vyrobilo více než deset tisíc tun medu, mírně produkce stoupla pouze loni. Negativní vliv na produkci medu však podle něj má volba hybridu řepky olejky, u níž zemědělci preferují výnos nad tzv. nektarodárností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám