Hlavní obsah

Vážný, zkušený kandidát, hodnotí politici Topolánkovu kandidaturu

Aktualizováno

Vážný kandidát, který má zkušenosti. Těmito slovy hodnotí politici rozhodnutí expremiéra a bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka kandidovat na prezidenta. Svou účast v boji o Hrad oznámil v neděli, ačkoliv ještě nemá pohromadě všechny podpisy zákonodárců potřebné pro účast ve volebním klání.

Foto: Novinky

Článek

Podpisy zákonodárců by měl získat do úterý, což je také termín, kdy je nutné přihlášky odevzdat. Prezidentský kandidát pro senátorskou nominaci potřebuje podporu nejméně deseti senátorů

„Do prezidentské volby vstupuje nový kandidát s politickými zkušenostmi a zahraničně politickým rozhledem," uvedl k Topolánkově kandidatuře Fiala. Podle něj je zřejmé, že jde o vážného kandidáta. Zopakoval, že ODS si přeje výměnu na Hradě a oficiální strategii zveřejní po neděli.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vítá Topolánkovu kandidaturu na prezidenta. Topolánek se podle něj může prezentovat zkušeností premiéra i předsedy Rady EU.

„Takže nejdřív to byli dva bývalí premiéři, Václav Klaus a Miloš Zeman – oběma to přišlo jako skvělý návrat. A teď nás bude zachraňovat, podle svých slov před Zemanem, Mirek Topolánek, další bývalý premiér,” okomentoval kandidaturu expremiéra Jiří Drahoš, jeden z uchazečů o Hrad.

„Pokud pan Topolánek sežene potřebné podpisy poslanců či senátorů, bude jen dalším kandidátem vyslaným politiky. Já si vážím těch, kteří  sesbírali podpisy svých spoluobčanů,"  reagoval Michal Horáček, další kandidtát o prezidentský úřad.

Kandidátů bude v lednu nejméně devět

Češi by si mohli v lednu vybírat budoucího prezidenta nejméně z devíti kandidátů, kteří předložili nebo ohlásili odevzdání řádné nominace. Zájemců, kteří v uplynulých měsících veřejně projevili touhu kandidovat, bylo ale dvakrát tolik.

Křeslo hlavy státu bude ve volbách obhajovat prezident Miloš Zeman. Za jeho největší soupeře jsou označováni bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Do voleb se mohou přihlásit zájemci, kteří se prokážou 50 000 ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů, nebo 20 poslanců. Z parlamentních stran na rozdíl od minulých voleb v roce 2013 pravděpodobně svého kandidáta nepostaví žádná, i ve hře zůstává případná opětovná kandidatura Tomia Okamury, tentokrát za jeho nové hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám