Hlavní obsah

Vánoce prožil v ložnicích starších mužů

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V brněnské nádražní hale a v postelích cizích mužů prožíval již druhý rok své vánoce 19letý Pavel z Hodonínska, který se víc jak dva roky živí vlastním tělem a je tu k dispozici homosexuálním klientům. Na své postavení prostituta si už zvyknul a místo Vánoc v kruhu rodiny vydělává svým tělem peníze, které pak utrácí za luxus bezstarostného života.

Foto: internet

Vánoce strávil devatenáctiletý prostitut v postelích cizích mužů.

Článek

Když jsem odešel z domova, bylo to horší, ale už jsem si zvyknul. První Vánoce nebyly pro mě hrozné tím, že jsem jako 17letý nebyl doma, ale po útěku od rodičů jsem nebyl zvyklý na zimu a nevěděl, co se bude dít. Zachránil mě starší muž z Prahy, u kterého jsem prožil první Štědrý večer bez domova, uvedl s trochou nostalgie Pavel.

Hezké tělo vydělává

Vzpomínal, jak se po drobné krádeži dostal do ulic, a to jen proto, že se doma bál přiznat. Začátkem podzimu roku 2000 vykradl s kamarády několik domků či domovních sklepů, aby měli na automaty. Přestože jejich kořist nebyla bohatší než 10 tisíc korun, utekl po dvou dnech z domova, aby rodičům nemusel přiznat, kde vzal peníze na automaty, alkohol a diskotéky. Od začátku dospívání jsem byl na kluky a tak jsem se začal vydělávat tím, že posloužím starším mužům. Ti mně dají jednak peníze a také mně dají jídlo a pití. Někdo to možná odsuzuje, ale i spousta žen nedělá na ulicích nic jiného. Já se starám jen o sebe a o své zdraví a o své pohodlí, přiznal Pavel. Připustil, že ze začátku měl strach z každé policejní uniformy, ale zvykl si. Nyní přespává po pražských a brněnských hotelích, jezdí taxíkem a sází na to, že má hezkou žádanou postavu. To vyžaduje hodně posilovnu a solárka, nosit značkové oblečení, ale to se pořád vyplácí. Pokud chce být člověk hezký a přitažlivý, nesmí brát drogy, dodal.

Prostitutům nelze nic vytknout

Policisté se sice snaží takovéto mladíky vyhánět nebo zadržet, ale v postatě jim nikdo nemůže nic vytknout, dokud se jim nepodaří dokázat nezdaněné příjmy, krádeže či něco jiného. Občas se stane, že se takovýto mladík dostane do party dealerů drog či zlodějů, kteří pod záminkou sexu okrádají klienty, a pak už jen střídá vězení se svobodou. Prostituce jako taková není v trestním zákoníku, jiné to je, když takový muž či žena získá finanční výdělek a nezdaní ho. Je to otázkou prokazování, a to je velmi složité. Pokud však prokážeme, že daný člověk se dopustí nějaké trestné činnosti, stíháme ho, řekl Zdeněk Lubas z brněnské policie.

Selhala společnost a rodiče

Psychologové u takovéhoto jednání některých mladých tvrdí, že selhala společnost a zejména pak okolí a rodina, kde nebylo něco v pořádku. Nadměrná přísnost ve výchově nebo naopak benevolence mohou mít vinu na tom, že se mladý muž vydá na dráhu pouliční prostituce. Může se to stát, pokud rodiče nemají na dospívající dítě čas nebo jsou na ně příliš tvrdí. Chlapec se pak může bát přiznat, že se dopustil něčeho špatného, protože mu hrozí nepřiměřený trest bez šance k nápravě. Pokud má k tomu sklony a někoho k sobě, může se dát na dráhu prostituce. Po roku 1990 je takovýchto případů spousta. Skrývá je anonymita velkých měst a lákají je snadno vydělané peníze, míní psycholožka Alena Kocmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám