Hlavní obsah

Vandalové opět poničili lavičku Václava Havla v Plzni, zbylo jen torzo

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Lavička Václava Havla v centru Plzně se v minulých dnech znovu stala terčem vandalů. Od loňského října, kdy bylo dílo od světoznámého umělce Bořka Šípka v západočeské metropoli odhaleno, je to už třetí větší útok. Radnice proto obnoví diskusi o přesunu lavičky na jiné místo.

Foto: Jan Švábek, Právo

Poničený stolek u lavičky

Článek

Újmu tentokrát utrpěl stolek, který spojuje dvě židličky. Neznámý pachatel z něho vyrval dřevěnou desku. Z lavičky, za kterou město zaplatilo 350 tisíc korun, tak zbylo jen torzo.

Už loni z ní totiž někdo ulámal skleněné artefakty evokující Havlův podpis - červené srdce a zelenou ulitu připomínající pero, kterým se první český prezident podepisoval.

Po prvním případu město nechalo židličky osadit ozdobami znovu. Uteklo jen pár dnů a byly opět pryč.

Bude se řešit přesun

„Slyším o tom poprvé, je to pro mě úplná novinka. Myslím, že je nejvhodnější okamžik začít řešit její přesunutí,“ reagoval na nejnovější útok primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Takové snahy měla radnice už po prvních dvou atacích. Nakonec se rozhodla nechat lavičku na místě, ale bez artefaktů. Mezitím u ní vyrostla žlutá cedule varující před kamerami.

„Vedlo to jen k tomu, že na záznamu vidíte člověka s kapucí,“ dodává Zrzavecký s tím, že ideálním prostorem by byl areál, který se dá přes noc uzamknout a podléhá lepšímu dohledu. Loni se hovořilo o kampusu Západočeské univerzity, Luftově zahradě a atriu Nového divadla.

Pachatelé neznámí

Policie eviduje poslední útok z 9. února, kdy lavičku neznámý pachatel pomaloval lihovým fixem. Ani v jednom případě se nikoho nepovedlo dopátrat.

„Strážnici městské policie v lednu nalezli poškozené skleněné srdce, které jsme předali Správě veřejného statku města Plzně,“ řekla Právu policejní mluvčí Hana Štefflová.

Foto: Jan Švábek, Právo

Architekt Bořek Šípek a náměstek plzeňského primátora pro kulturu Martin Baxa (ODS) při slavnostním odhalení lavičky loni v říjnu.

S myšlenkou lavičky Václava Havla poprvé přišel český velvyslanec v USA Petr Gandalovič (ODS). Vyzývat má k setkávání a ke skutečnému dialogu. Gandalovič oslovil právě Bořka Šípka s tím, zda by lavičku navrhl. Český výtvarník a architekt nabídku přijal.

Lavičky po celém světě

Přesto, že se hovoří o lavičce, jedná se spíše o dvě křesla spojená stolem, kterým prorůstá strom. Podle Šípka proto, aby na sebe lidé lépe viděli a mohli spolu lépe hovořit.

„Jednou jsem s Havlem seděl na zahradě na dvou židlích a popíjeli jsme víno. Jenže vždycky, když jsme chtěli gestikulovat, tak jsme víno rozlili. Stoleček tedy proto, aby bylo kam odložit skleničky,“ uvedl Šípek při slavnostním odhalení v plzeňských Šafaříkových sadech.

Lavička stojí například ve Washingtonu, Barceloně, Dublinu, Portlandu, Praze, Hradci Králové či v Českých Budějovicích. Přesunutí té plzeňské by kromě městské rady muselo posvětit také vedení Knihovny Václava Havla, která projekt koordinuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám