Hlavní obsah

Válečný veterán z Afghánistánu Jiří Schams zemřel na rakovinu

– Praha

Po těžké nemoci zemřel ve středu v Praze válečný veterán Jiří Schams (42), který byl v roce 2008 zraněn v Afghánistánu. Informoval o tom Hynek Čech, spoluzakladatel nadačního fondu Regi Base, který těžce zraněným válečným veteránům pomáhá.

Foto: Michaela Feuereislová

Válečný veterán z Afghánistánu Jiří Schams (vlevo)

Článek

Schams zemřel podle Čecha ve středu na rakovinu, kterou mu lékaři diagnostikovali loni v květnu. Jeho těžká zranění z Afghánistánu se začala před zjištěním rakoviny zlepšovat, nemoc proto označil Čech za „podpásovku“. V červnu měl válečný veterán nastoupit na speciální rehabilitaci.

Schams byl těžce zraněn v březnu 2008 po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Společně s dalšími vojáky doprovázel dánské humanitární pracovníky. Útok nepřežili dva Dánové, čtyři Afghánci a velitel ochranného týmu Milan Štěrba.

Byla po něm pojmenována nadace

Český voják utrpěl řadu zranění. Byl zasažen střepinou do hlavy a dva měsíce zůstal v kómatu. Ze zranění se dokázal částečně uzdravit, i když zůstal závislý na pomoci ostatních.

I přes svůj handicap se stal iniciátorem nadace, která se snaží zraněným veteránům pomáhat. „Stal se legendou veteránů. Díky němu bylo pomoženo dalším," poznamenal Čech. Ocenil jeho neustálou snahu bojovat. Nadace dostala jméno Regi právě podle Schamsovy přezdívky.

Díky nadačnímu fondu Regi Base bylo zakoupeno několik přístrojů, které pomáhají zraněným válečným veteránům při rehabilitaci. V současné době staví ve Svémyslicích u Prahy první specializované privátní centrum komplexní péče pro válečné veterány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám