Hlavní obsah

Václav Havel obdržel cenu za zásluhy o svobodu a mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý český prezident Václav Havel převzal v úterý cenu Point-Alpha za zásluhy o jednotu Německa a Evropy. Ocenění mu za účasti německého velvyslance Helmuta Elfenkämpera, udělilo Kuratorium Německá jednota. Podle kuratoria se Havel významně zasloužil o ochranu lidských práv, svobody a míru. Bývalý prezident cenu převzal na půdě německého velvyslanectví v Praze.

Článek

Prezidentka kuratoria a durynská ministryně Christine Lieberknechtová uvedla, že si Havel ocenění zasloužil za "dlouholetou, příkladně statečnou a nakonec bohudíky úspěšnou angažovanost za mír, svobodu a nedotknutelnost lidských práv", která sahala i za hranice jeho vlasti.

Před Havlem dostali toto ocenění například někdejší sovětský Michail Gorbačov, bývalý německý kancléř Helmut Kohl, či americký exprezident Geoge Bush starší.

Cena je obvykle předávána v památníku Point-Alpha na hessensko durynské hranici. Tentokrát se i s ohledem na zdravotní stav bývalého prezidenta uskutečnilo předání na půdě německé ambasády v Praze.

Lobkovický palác, v němž velvyslanectví sídlí, byl v září roku 1989 v obležení východoněmeckých uprchlíků, kteří se odtud snažili dostat do západního Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám