Hlavní obsah

V zadlužené zoo v Táboře hrozí tygrům a bizonům hlad

Právo, Pavel Orholz
Tábor

Zadlužená táborská Zoo Větrovy chce po městě peníze na provoz a mzdy pracovníků. Podle dopisu, který odeslal radnici její ředitel Libor Hrubý, hrozí, že o stovky exotických zvířat nebude postaráno. Situaci by řešila částka 4,7 miliónu korun, které by se prý městu vrátily po prodeji zoo.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Návštěvníci zoo v Táboře mohou zatím obdivovat i místního tygra.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme takový dopis dostali, a nyní se jím budeme zabývat,“ sdělil Právu starosta Tábora Jiří Fišer (Tábor 2020). Zoologická zahrada Větrovy je v insolvenci a majitelé se ji snaží už dlouho prodat. Je možné, že tygři, zebry, bizoni či jaguáři budou trpět.

„Samozřejmě že je tam tato citová stránka, a proto jsme případem pověřili i právníky,“ ozřejmil s tím, že město bude muset takovou finanční dotaci zvážit. „Hrozí, že bychom se nechovali jako dobrý hospodář, protože bychom investovali do soukromé firmy v úpadku a jakákoli návratnost není v tomto případě rozhodně jistá,“ vysvětlil starosta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zoologická zahrada dluží desítky miliónů

V případě, že by se město pro investici rozhodlo, stalo by se jedním z mnoha věřitelů, protože zahrada dluží desítky miliónů korun, vede několik soudních sporů a o prodej už se majitelé několikrát pokoušeli. „Je jisté, že po vyhodnocení situace právníky se bude tímto dopisem zabývat v pondělí rada města a dále by o investici jednalo zastupitelstvo,“ dodal Fišer.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Šéf táborské zoo Libor Hrubý

Podle opozičního zastupitele Ladislava Šedivého (KSČM) by město na takovou půjčku nemělo přistupovat.

„K Hrubým požadované půjčce od města ve výši pěti miliónů korun lze dodat jediné. Jeho dluhy podle mého názoru podstatně převyšují majetek zoo, takže sliby o vrácení půjčky po prodeji majetku jsou jen další virtuální iluzí pana Hrubého. Věřím, že se nenajde jediný radní či zastupitel, který by se tímto požadavkem vůbec zabýval,“ prohlásil.

V případě, že by se zoologická zahrada nemohla o zvířata postarat, může obec, tedy Tábor, na podnět Krajské veterinární správy umístit zvířata do náhradní péče. „Náklady s tím spojené by příslušely majiteli,“ sdělil Právu Petr Pejchal z tiskového oddělení Státní veterinární správy. Ředitel zahrady Hrubý nebere telefony a s médii nekomunikuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám