Hlavní obsah

V Ústí nad Labem se demonstrovalo proti rasismu a diskriminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Kolem 200 lidí se v sobotu odpoledne sešlo v Ústí nad Labem na shromáždění proti rasismu a diskriminaci, které uspořádala nově vznikající romská politická strana Roma Luma.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kolem 200 lidí se v sobotu sešlo v Ústí nad Labem na shromáždění proti rasismu a diskriminaci, které uspořádala nově vznikající romská politická strana Roma Luma.

Článek

Minutou ticha uctili přítomní památku Roma, který zemřel 19.června v Teplicích krátce po zásahu policistů.

Demonstrace za zemřelého Roma. Přišla i Dělnická mládež a strhla se potyčka

Krimi

„Nejsme menšina, jsme národ, hrdý národ,” zaznělo na demonstraci, jejíž účastníci žádali nejen objektivní vyšetření případu, ale také rovný přístup Romů k práci a vzdělání a bezpečí pro své rodiny a své děti.

Kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta, zasahovali policisté v Teplicích v sobotu 19. června odpoledne. Když na místo přijela hlídka, ležel podle policie jeden z mužů na zemi a měl zjevná zranění.

Mladý muž rozbíjí auto rukou i hlavou

Když se k němu policisté přiblížili, začal být agresivní a napadl je, uvedla policie. Policisté použili donucovací prostředky a přivolali sanitku, ve voze záchranáři zahájili resuscitaci, zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt šestačtyřicetiletého muže.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Pitva zemřelého podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Zemřel na selhání srdce. Policisté trvají na tom, že smrt nesouvisela se zákrokem.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

Rodina zemřelého Roma podala už na konci června na Policii ČR trestní oznámení, žádá také oponentní pitvu a objektivní vyšetření události.

Podobná demonstrace by se měla uskutečnit v neděli odpoledne v Teplicích, ta však nemá oficiálního organizátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám