Hlavní obsah

V Ústeckém kraji a na Ostravsku byl kvůli prachu vyhlášen stav regulace

Právo, ape, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové vyhlásili kvůli prachu v ovzduší v Ústeckém kraji a na Ostravsku signál regulace. Koncentrace polétavého prachu v ovzduší překročily limit 150 mikrogramů na metr krychlový, nejhorší situace je na Mostecku, v Lomu bylo naměřeno i přes 500 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, emise z aut se totiž na vzniku smogu podílejí. Doma by měli zůstat také lidé s dýchacími potížemi, se srdečním onemocněním, pobyt venku by měli omezit i děti a senioři. I zdraví lidé by měli omezit venku fyzickou námahu.

Meteorologové mohou vyhlašovat signál regulace od loňského listopadu. Průmyslové podniky by pak měly podle zákona částečně omezit výrobu.

Podle meteoroložky z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem byl takový signál vyhlášen v kraji vůbec poprvé, už dvakrát byl ale vyhlášen v Moravskoslezském kraji. Příčinou nepříznivé situace je silný inverzní charakter počasí.

Problémy na Ostravsku

Dusí se také obyvatelé Ostravska a Karvinska. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil signál regulace v pátek v 19.30 hodin. „Hodnoty polétavého prachu jsou nejvyšší v Karviné, kde dosáhly až 163 mikrogramů na metr krychlový, přičemž denní limit je 50 mikrogramů,“ sdělil Marek Bruštík z krajského úřadu s tím, že znečišťovatelé ovzduší v kraji tak musí od této hodiny dodržovat regulační řády.

Více než dvojnásobně byly průměrné denní koncentrace PM10 překročeny v dalších třech lokalitách: v Ostravě-Fifejdách, v Ostravě-Zábřehu a v Havířově na Karvinsku.

Ovzduší se podle meteorologů zhoršuje i na Třinecku, kde byl po 20. hodině vyhlášený takzvaný signál upozornění. Signál regulace tedy hrozí i Třinecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám