Hlavní obsah

V tranzitu Ruzyně žije řadu týdnů Palestinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V tranzitním prostotu letiště v Praze-Ruzyni žije už od 2. srpna třicetiletý Palestinec Ibráhím Zijád. Do Prahy přiletěl z tureckého Istanbulu bez dokladů. V ČR usiluje o politický azyl. Cizinecká policie však jeho žádost zamítla a úřady si s ním neví rady.

Foto: PČR
Článek

"Nemám vlast. Palestina není. Tam je Izrael," řekl České televizi Zijád. České aerolinie (ČSA) přepravily v srpnu Palestince po zamítnutí azylu zpět do Istanbulu, turecké úřady ho však odmítly vpustit do země. Zijád proto odletěl zpět do Prahy.

Palestinec se myje na veřejných toaletách. Má jen deku, aby se v noci mohl přikrýt, když usíná v letištním tranzitu, tedy v zemi nikoho. Mluvčí ČSA Daniel Plovajko informoval, že tato letecká společnost dává Palestinci třikrát denně poukázky, za něž se může najíst v letištních restauracích.

Cizinecká policie se o případ nezajímá ode dne, kdy byl Zijád vyhoštěn z ČR. Podle ní Zijád nesplňuje podmínky pro povolení pobytu na území Česka. Případem se alespoň začalo zabývat ministerstvo zahraničí. "Pokud zjistíme, z které země pochází, tak s tou zemí začneme jednat a zajistíme jeho návrat," prohlásil mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám