Hlavní obsah

V testech autoškol přibudou nové otázky a videa k řešení

Autoškoly zařadí do zkoušek od 5. června dalších 32 nových testových otázek, část z nich v podobě videí. Další textové otázky obvykle řeší dopravní situaci na fotografii. Nově se zaměří ještě více i na předvídání a bezpečnost v provozu s jeho nejzranitelnějšími účastníky – motorkáři, cyklisty a chodci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nové otázky v úterý představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR.

„Pamatujeme například na situace, kdy je potřeba se před otevřením dveří zaparkovaného auta dobře podívat do zpětného zrcátka, abychom neohrozili projíždějícího cyklistu, či připomínáme zákonitosti záchranářské uličky,“ uvedl předseda asociace Aleš Horčička.

Žáka autoškoly zadrželi dvakrát ve stejný den, ve stejném autě a za stejný přestupek

Koktejl

Podle zástupce ministerstva dopravy Milana Jandy není cílem nových otázek zpřísnění zkoušek, ale edukace a seznámení se se všemi situacemi, které mohou nováčka za volantem potkat.

„Otázky se mohou zdát jednoduché. Není to striktně jen o pravidlech, zaměřujeme se víc než dříve na principy defenzivní jízdy,“ dodal Janda.

Třetí sada

Defenzivní jízda je zkrátka opatrná jízda, zahrnuje předvídavost, pozornost, monitorování okolí vozidla.

V představených videích je třeba situace, kdy dítě vybíhá zpoza autobusu nebo kdy ze zákrytu za autobusem vyjede na hlavní silnici odbočující cyklista, jenž nedal přednost.

V obou případech je správnou odpovědí na testovou otázku, že je potřeba přizpůsobit rychlost vozidla si­tuaci a zhoršenému výhledu.

Díky komisaři získali Rumuni neoprávněně řidičáky

Krimi

V testu se lidé mohou setkat se zhruba 900 otázkami, v úterý představené otázky jsou třetí sadou těch nově vydaných.

Autoškoly a ministerstvo hodlají jejich počet rozšiřovat zhruba jednou za čtvrt roku, aby se je budoucí řidiči „nebiflovali zpaměti“, nýbrž aby pravidlům rozuměli.

Zájemci se s novinkami mohou seznámit a vyzkoušet si je na webu noveotazky.cz. Test v autoškole obsahuje 25 otázek za různé počty bodů. Z celkových 50 bodů je třeba získat alespoň 43.

V budoucnu by podle plánů ministerstva i autoškol mělo být testových otázek více.

Spousta řidičů neumí správně sedět za volantem, říká lektor řízení

AutoMoto

Plánuje se také, že se na situaci na videu půjde podívat pouze jednou, nikoli opakovaně jako dosud.

K těmto úpravám je ale potřeba změna zákona a Janda nečeká, že by k těmto změnám došlo dříve než za tři nebo čtyři roky.

Jak už Právo informovalo, autoškoly jen za poslední rok zdražily v průměru o čtvrtinu, průměrná cena kurzu přesáhla 16 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám