Hlavní obsah

V Sýkořici byl nakonec jen jeden neplatný hlas, ten Schwarzenbergův

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýkořice

Neplatný hlas Karla Schwarzenberga, který v pátek nedopatřením hodil do volební urny lístek bez obálky, volby nerozhodl. V Sýkořici na Rakovnicku byl ale předseda TOP 09 jediným voličem, který odevzdal neplatný hlas. V obci s necelými pěti sty obyvateli hlasovali všichni kromě něj správně.

Karel Schwarzenberg odvolil v SýkořiciVideo: Novinky

 
Článek

Čísla českého statistického úřadu mluví jasně. V Sýkořici odevzdalo své hlasy 286 voličů. Platných jich bylo 285.

Schwarzenberg přijel v pátek k obecnímu úřadu v jeho domovské Sýkořici asi tři čtvrtě hodiny po otevření volební místnosti. Toho, že hlasoval v rozporu s volebním zákonem, si nejdřív nikdo z komisařů nevšiml, ukázaly to až fotografie Karla Schwarzenberga nad volební urnou.

"Do očí mi blejskali, a to nesnáším, vždycky mne po tom bolí oči," řekl pětasedmdesátiletý kandidát. Dodal, že šlo o nedopatření. "Stává se, kdybych si zlomil nohu, bylo by to horší," uvedl po volbě s úsměvem. Řekl, že by podle něj bylo „blbé“, kdyby mu právě jeho hlas chyběl k vítězství nad Milošem Zemanem.

Tak trochu zklamaná Sýkořice

Z poloviny naplněná hospoda v Sýkořici, kde je k trvalému pobytu hlášen Karel Schwarzenberg,  sledovala vývoj sčítání hlasů bez velkých emocí. „Scházíme se tady vždycky po tréninku, nepřišli jsme kvůli volbám, ale samozřejmě to sleduju. Už aby to všechno skončilo, jsme tady jak v zoologické zahradě,“ komentoval zájem médií jeden ze štamgastů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé v hospodě v Sýkořici sledují volbu prezidenta

V průběhu sčítání si pár místních připilo na vítězství Miloše Zemana, ale přeci jen více oslovených lidí bylo zklamaných.  „Štve mě to dost,“ řekl mladší muž a nechtěl o volbách víc mluvit.  „Nebyl to můj tip, volil jsem Schwarzenberga, ale co se dá dělat. Holt Morava byla silnější,“ dodával starší příznivec místopředsedy vlády.

Najít se tady ale také dali i příznivci Miloše Zemana. „Jsem rád, že vyhrál, zdá se mi lepší,“ hodnotil výsledek starší muž.

Místním rozhlasem byly vyhlášené výsledky hlasování před 16. hodinou, kdy už bylo sečtených téměř sto procent hlasů v celostátních výsledcích. V Sýkořicích získal Schwarzenberg 59 procent hlasů, Miloš Zeman 41 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám