Hlavní obsah

V Semilech demonstrovaly stovky lidí na podporu ředitele školy, která se brání testování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Semilech se v pondělí odpoledne sešlo zhruba 300 lidí na shromáždění, svolaném na podporu ředitele zdejší Waldorfské školy Ivana Semeckého. Ten ve své škole umožňuje, aby se výuky účastnily i netestované děti. Shromáždění svolali rodiče, kteří ředitelův postup schvalují a požadují, aby se děti mohly účastnit vyučování bez jakýchkoliv podmínek.

Na protestu svolaném rodiči vystoupil i ředitel Waldorfské školy Ivan SemeckýVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Na shromáždění, které začalo zpěvem národní hymny, vystoupil i sám ředitel Semecký. Rodičům a dalším protestujícím řekl, že se kvůli povinnosti testovat děti dostal do nepříjemného sevření. „Jako ředitel školy musím respektovat několik zákonů a ony jsou protichůdné. Je velmi těžké se rozhodovat nad tím, podle čeho se vlastně řídit,“ uvedl Semecký a dodal: „Žít s pocitem, že některé děti nemohou do školy, protože jejich rodiče nesouhlasí s testováním, pro mě bylo opravdu velké trápení.“

Rodiče i děti dorazili na shromáždění s transparenty, podporujícími ředitele. V davu lidí byly vidět nápisy Ivane, drž se, nebo Úcta panu řediteli, nebo Pane řediteli, děkujeme.

Foto: Michael Polák, Právo

Demonstrace svolaná na podporu ředitele semilské Waldorfské školy Ivana Semeckého

Kromě Semeckého vystoupili na shromáždění také právníci, již rodičům, kteří nesouhlasí s testováním, pomáhají bránit jejich zájmy. K rodičům promluvil i primář semilské ortopedie Tomáš Lena, jehož děti také chodí do Waldorfské školy. „Roušky, testování i očkování má svůj význam, ale pouze v indikovaných případech. A na to všichni zapomínáme,“ řekl účastníkům protestu lékař.

Ve škole v Semilech byly děti znovu bez testu, rodiče chystají žalobu na stát

Domácí

Organizátoři z řad rodičů shromáždění po hodině rozpustili a vyzvali přítomné, aby se odebrali domů. Zhruba v době, kdy shromáždění končilo, začalo v Semilech neveřejné jednání radních města, kteří mají na programu i bod týkající se odvolání ředitele Semeckého. Zřizovatelem Waldorfské školy je totiž město Semily. Výsledek jejich jednání se očekává kolem šesté hodiny vpodvečer.

Rodiče dětí z Waldorfské školy v pondělí vedení města vyzvali, aby jednání o odvolání ředitele odložili. „K odvolání ředitele není naplněn žádný z důvodů uvedených ve školském zákoně,“ argumentují rodiče.

Waldorfská škola v Semilech odmítla testování dětí i roušky ve třídách

Domácí

Ředitel umožnil netestovaným dětem účast na vyučování opakovaně, minulý týden v pondělí a ve čtvrtek, a nyní znovu. Ve Waldorfské škole v pondělí bylo celkem 141 dětí, z toho 47 se vůbec netestovalo. Do školy si pouze přinesly podepsané prohlášení od rodičů, že touto formou trvají na obnovení výuky bez podmínek. Ostatní děti využily testy ze slin, které škola sama nakoupila za sponzorské příspěvky. Pouze jedna dívka se testovala s pomocí státem dodané testovací sady s tyčinkou.

Foto: Michael Polák, Právo

Demonstrace svolaná na podporu ředitele semilské Waldorfské školy Ivana Semeckého

Do Semil se v pondělí odpoledne sjeli i podporovatelé iniciativy Chcípl pes - Otevřeme Česko, a to i navzdory tomu, že semilský městský úřad jejich shromáždění nepovolil. Hnutí ho totiž neohlásilo včas v zákonné lhůtě. Iniciativa poté chtěla svůj protest spojit se semilskými rodiči, ti se od ní ale už během pondělí distancovali.

Foto: Michael Polák, Právo

Na demonstraci svolané rodiči vystoupil i ředitel semilské Waldorfské školy Ivan Semecký (zcela vlevo v popředí).

„Měli jsme zprávy, že jejich projevy jsou extremistické až radikální. Snažili se vystupovat, že jednáme v jednotě a že oni jsou organizátory, ale ve skutečnosti s námi nic nekonzultovali,“ řekla Právu organizátorka protestu rodičů Jiřina Lenová.

Zástupci Chcípl pes do Semil přesto dorazili, mimo jiné jezdili centrem města auty s vystrčenými národními vlajkami, pouštěli hlasitě hudbu a troubili. Velká část z nich se vmísila i mezi rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám