Hlavní obsah

V Rusové na Chomutovsku stále blokuje trať vykolejená lokomotiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Ještě ve středu v poledne blokovala dopravu na železniční trati z Chomutova do Vejprt lokomotiva s radlicí, která vykolejila kvůli příliš vysoké vrstvě sněhu na kolejích. Místo vlaků jezdily po horských obcích autobusy.

Článek

"Pokud se nám podaří dostat vyšinutou lokomotivu z Rusové dolů, pak bychom mohli obnovit spoje do Vejprt. Záleží však na počasí," řekl Právu přednosta chomutovské železniční stanice Rudolf Galbavý.

Železniční dopravu komplikuje sníh na horských tratích prakticky každou zimu. V posledních několika letech zůstaly stát dokonce i vlaky s cestujícími. Za posledních deset let však železničáři nepamatují, že by někdy vlak kvůli sněhu vykolejil. "Situace v horách je vážná. Teď se sice počasí uklidnilo, za hodinu to však už nemusí být pravda. A jak začne zase foukat, nemá smysl posílat nahoru frézu. Co z kolejí dostane, to tam vítr vrátí," usoudil Galbavý.

Ve Vejprtech kalamita

Opatrně se ke zlepšujícímu se počasí stavěly i Vejprty. Třítisícové město v Krušných horách vyhlásilo v pondělí v noci kalamitní stav. Přestože už ve středu vyjely do Vejprt i autobusy a silnice přes Klášterec nad Ohří a Petlery byla průjezdná, město se do odvolání kalamity nehrnulo.

"Zatím čekáme. Sice už nefouká, ale pořád drobně sněží. Nechceme se unáhlit. Odvolání kalamity by si lidé mohli vysvětlit jako signál, že je všechno v pořádku a to už v noci nemusí být pravda," uvedla vejprtská starostka Jitka Gavdunová (nez.) s tím, že předpověď počasí hlásí, že sněžit bude až do pátku.

Neprůjezdná byla ve středu odpoledne silnice v úseku Rusová-Výsluní, silničáři se dvěma frézami se snažili obnovit provoz na komunikaci z Českých Hamrů na Klínovec. V samotných Vejprtech se technickým službám podařilo udržet sjízdné hlavní tahy, v netradičním režimu odklízí technika sníh i v odlehlých ulicích.

V 15:00 starostka kalamitní stav odvolala. "Operativní štáb zůstává v pohotovosti, pokud se totiž ke sněžení přidá vítr, může se opakovat stejná situace jako v pondělí. Lidé vědí, že mají sledovat vývěsní desku a internet, kde budou včas informováni," uvedla Gavdunová.

Reklama

Výběr článků

Načítám