Hlavní obsah

V případě velké koalice v Praze bude Dienstbier rebelovat

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Lídr pražských sociálních demokratů Jiří Dienstbier ml., pod jehož vedením strana ve volbách bodovala v Praze vůbec nejvíce v historii, se nehodlá smířit se záměrem vytvořit velkou koalici ČSSD s ODS. V on-line chatu ujistil čtenáře Novinek, že se mandátu zastupitele v případě velké koalice nevzdá, naopak bude rebelovat a hlasovat proti tomu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jiří Dienstbier ml.

Článek

Postaví se tak proti vedení vlastní organizace, které právě dostalo od ODS nabídku koaliční smlouvy.

„Můj postoj vůči případné koalici s ODS je zcela zásadní. Na ustavujícím jednání zastupitelstva bych se proti takové variantě postavil a můj hlas by tato koalice nedostala. Věřím však stále ve vnitřní morální sílu pražské ČSSD a v to, že bude ctít předvolební závazky a že do koalice s ODS nepůjdeme,“ uvedl Dienstbier a vyloučil tak i možnost, že by byl ochoten vzdát se mandátu.

Jak správně poznamenal jeden ze čtenářů pod přezdívkou „funig“, velká koalice ODS a ČSSD by disponovala 34 hlasy, přičemž nejkrajnější většina v magistrátu činí 32 hlasů. Kdyby se k Dienstbierovi přidali ještě další dva nespokojení straníci například z řad nově zvolených tváří ČSSD, velká koalice by se rozpadla.

„Hlasovat budu zcela jistě podle svého přesvědčení, proto bych nepodpořil vznik koalice s ODS při volbě primátora a dalších členů rady. V dalších věcech bych se také řídil naším programem a jednotlivé věci bych podporoval nebo odmítal podle souladu s hodnotami, které ČSSD prosazuje,“ prohlásil k tomu pražský lídr soc. dem.

Vyjmenoval také, co by velká koalice pro jeho stranu znamenala. Podle něj by to lidé chápali jako „podraz na voliče“ a považovali by to za snahu podílet se na výhodách „současného korupčního systému“. Za čtyři roky by to dle jeho slov mohlo mít nepříznivý dopad nejen pro pražskou ČSSD.

Pro Prahu by byla nejlepší koalice ČSSD a TOP, která by mohla přinést největší změnu poměrů na radnici.

Svůj vliv pak Dienstbier nikterak nesnižuje, byť jej vedení organizace donutilo, aby nebojkotoval jednání s ODS. „Můj vliv je dán pozicí kandidáta na primátora za ČSSD ve volbách, můj názor proto podle mě není pominutelný, protože zejména prostřednictvím mé osoby na sebe pražská sociální demokracie vzala určité závazky, které by měla dodržet, což se vší vervou prosazuji,“ sdělil čtenářům.

Sociální demokracie postavila kampaň s Dienstbierem v čele na protestu proti dosavadnímu vedení Prahy pod taktovkou ODS a získala v 63členném zastupitelstvu 14 hlasů. ODS skončila s 20 mandáty, KSČM se třemi a vítězná TOP 09, která se stala pravicovou protiváhou ODS, s 26 mandáty.

Dienstbier sice odmítl s ODS o koalici vůbec vyjednávat, ale pražská organizace jeho názor přehlasovala. Poslední vývoj nahrává vzniku velké koalice.

Dienstbier si však stojí za tím, že naplněním vůle voličů by byla dohoda mezi ČSSD a TOP 09, ačkoli jsou obě strany na opačných stranách politického spektra. „Pro Prahu by podle mého názoru byla nejlepší koalice ČSSD a TOP, která by mohla přinést největší změnu poměrů na radnici. Z naší strany je však možná pouze tehdy, pokud bychom prosadili klíčové části našeho programu,“ uvedl Dienstbier s tím, že pro ČSSD už pak existuje pouze varianta důstojné opozice.

Nejraději by tam poslal občanské demokraty. „V ČR potřebujeme solidní levicové i pravicové strany. Opozice by pražské ODS slušela, protože by jí poskytla možnost pro vnitřní očistu, což by jistě nakonec přivítali i pravicoví voliči,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám