Hlavní obsah

V pražském Motole začali vyrábět vakcínu proti některým druhům rakoviny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V laboratořích pražské motolské nemocnice se už vyrábí nová vakcína, která dokáže zastavit rozvoj některých druhů rakoviny. Nejvíce vakcína, jak se ukazuje, pomůže ženám s rakovinou vaječníku a mužům s rakovinou prostaty. Zřejmě ale bude účinná i na řadu dalších nádorů. Vyrábí se každému pacientovi na míru z jeho vlastního nádoru a z vlastních buněk imunitního systému.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Fakultní nemocnice Motol

Článek

"Jde o doplňkovou léčbu ke stávajícím způsobům léčby pro některé druhy nádorů. Rozhodně to nevyřeší rakovinu provždy. Je to jen kapka do celé mozaiky různých léčebných postupů,“ řekla v pondělí Právu doktorka Jiřina Bartůňková, přednostka Ústavu imunologie motolské nemocnice a druhé lékařské fakulty.

Probíhají klinické zkoušky

Sama stojí v čele tohoto výzkumu. Podle slov přednostky trvalo deset let, než se vyrobila unikátní metoda, aby vakcína přesně fungovala.

"Zatím jsme ve zkušebním provozu a vyrobíme přibližně jednu vakcínu za měsíc,“ řekla přednostka s tím, že v budoucnu by jich samozřejmě mělo být víc. Jeden pacient z Motola, který měl rakovinu prostaty, už tuto vakcínu dostal, a jak přednostka řekla Právu, rok po léčení je jeho stav stabilizovaný, což znamená, že nádor se nerozvíjí.

Podle Bartůňkové vakcína je nyní ve stadiu klinických zkoušek na vybraná nádorová onemocnění a pro přísně vybraný počet pacientů. Nelze tedy, aby se lidé sami hlásili.

Na dotaz, kdy vakcína bude k masovému použití, přednostka uvedla, že vzhledem ke specifikaci zřejmě nikdy, a podtrhla význam doplňkové léčby ke stávajícím způsobům rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám