Hlavní obsah

V pražské zoo utekli orangutani

• Aktualizováno

Všem čtyřem orangutanům v pražské zoo se ve čtvrtek vpodvečer na několik desítek minut podařilo uprchnout z pavilonu. Zpátky je chovatelé nalákali na banán.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Orangutani v pražské zoo

Článek

Orangutanům se podařilo rozpojit dva díly nerezové sítě venkovního výběhu pavilonu Indonéská džungle. Výběh má z pásů nerezové sítě stěny a strop. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka, který na událost upozornil na Facebooku, se zvířatům podařilo najít místo, kde jsou jednotlivé pásy spojeny jen drátem, a ten rozpojili. Poté se vydali ven na průzkum okolního prostředí.

Podle Bobka se orangutani chvíli pohybovali po chodníku a pak vylezli na střechu. Zpět do výběhu se je podařilo chovatelům nalákat na banán.

Nejdřív se vrátil samec Pagy, po něm odrostlá samice Diri a nakonec samice Mawar a sameček Kawi, jehož je Pagy otcem, doplnil ředitel.

Na svobodě strávili orangutani několik desítek minut.

Návštěvní doba zoo v době útěku orangutanů zvolna končila. „Kolegové to okamžitě zjistili, takže jsme uzavřeli cesty a celý prostor,“ podotkl Bobek.

V dalších dnech bude v zoo prováděna kontrola všech spojů a orangutani zůstanou ve vnitřní expozici.

Pražská zoo chová orangutany takřka nepřetržitě od roku 1961. Prvním orangutanem, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad, byl sameček orangutana sumaterského Kama. Bylo to v roce 1971.

Reklama

Výběr článků

Načítám