Hlavní obsah

V pražské zoo otevřeli nový pavilon a pokřtili slůně

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Stovky zvědavých návštěvníků v sobotu ve 13 hodin vstoupily jako první na stezku, která vede k slavnostně otevřenému Údolí slonů v pražské zoologické zahradě.

Otevření nového pavilonu slonů a křest slůněteVideo: Novinky

 
Článek

Kromě sedmi dospělých slonů, kteří nyní vytvořili opravdové stádo, tak jak žije v přírodě, je už vesele vítala i čiperná sloní holčička Sita, kterou jen pár okamžiků předtím pokřtili představitelé Srí Lanky, primátor Prahy Bohuslav Svoboda a modelka Alena Šeredová.

Sloní mládě dostalo jméno Sita

Sita znamená v sanskrtu čistá či jasná a mnozí toto jméno také znají z indického eposu Ramajána, kde vystupovala královna Sita, manželka Rámy. Malou Situ porodila samice Donna, která do Prahy přijela z nizozemského Rotterdamu už březí.

„Sloní mládě je skutečně nádherné a stejně krásné jméno dostalo. My s manželem už dlouho přispíváme na pražské slony. Když jsme tu byli na procházce v roce 2006, vybral si muž slona, který tehdy chodil stále do osmičky. Byl z něj nadšený a od té doby jsme jejich adoptivní rodiče,“ řekla Novinkám Alena Šeredová.

Sloní mládě narozené 11. února ani zbytek obyvatel Údolí slonů se kvůli chladnému počasí do nového výběhu příliš nehrnul, ale návštěvníci je mohli obdivovat přímo ve vnitřní expozici z návštěvnických ochozů.

Při slavnostním otevření Údolí slonů, na které ve tři hodiny odpoledne naváže i zpřístupnění Pavilonu hrochů, v němž budou mít lidé poprvé v Česku možnost pozorovat hrochy pod vodou, se zároveň sešly osobnosti, které byste na jednom místě jen těžko potkali.

Na otevření byl i Fejk, Svoboda a Bém

Kromě vrcholných představitelů Srí Lanky, kteří nedávno Zoo Praha darovali slonice Donnu a Tonyu, se zde objevil i exředitel Zoo Praha Petr Fejk a vedle současného primátora i ten bývalý, Pavel Bém.

„Dnešní otevření Údolí slonů, Pavilonu hrochů a křest prvního narozeného slůněte v pražské zoologické zahradě je skutečně přelomovou situací ve dvaaosmdesátileté historii zahrady. Zahajuje novou éru, kdy konečně v historicky už třetím pavilonu velkých savců máme funkční skupinu slonů a můžeme odchovávat mláďata. Zároveň je to i poslední tečkou za povodněmi v roce 2002, kdy kvůli zaplavení slonince uhynul slon Kadíra. To už se nikdy nemůže opakovat,“ vyzdvihl význam stavby, za kterou Praha zaplatila půl miliardy korun, ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám