Hlavní obsah

V Praze vznikla koruna pro Karla IV. Bude součástí oslav 700. výročí narození

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Královská koruna a středověký kostým byly vyrobeny v barrandovských studiích pro město Karlovy Vary k příležitosti 700. výročí narození Karla IV. Výtvarníci se při výrobě inspirovali freskami v kapli sv. Kateřiny na Karlštejně, kde je Karel IV. vyobrazen.

Koruna a kostým k 700. výročí narození Karla IV.Video: Novinky

 
Článek

Další inspirací je obraz arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi a koruna z relikviářové busty svatého Karla Velikého v Cáchách, kterou nechal Karel IV. zhotovit a údajně jí byl korunován roku 1349 na římského krále.

Součástí koruny je i malá mitra. Symbolizuje církev, která tehdy byla nadřazena panování. Korunu ručně zhotovil cizelér Michel Fabrice.

„Zhotovení koruny zabralo až 70 hodin ruční práce. Je zdobena mosazným plechem, kamínky a perličkami,“ uvedl Fabrice Michel, umělec z barrandovského studia, který se zabývá zpracováním kovů.

Foto: Novinky

Inspirace pro výrobu koruny Karla IV. z obrazu arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi.

Na oděv padlo až sedm metrů brokátu. Jedná se o inspiraci dobovými středověkými kostýmy, nikoli o repliku.

„Kostým se skládá ze spodní tuniky, která je ze lnu, vrchní tunika a plášť jsou z brokátu. Pracoval na něm jeden scénický krejčí, takže je zachována autenticita zpracování,“ řekla Nela Krajčová, obchodní manažerka Barrandov Studia.

Veřejnost bude mít první příležitost prohlédnout si korunu i kostým 6. až 8. května 2016 během tradičního Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. Poté bude koruna uložena přímo na magistrátu města a sloužit bude zejména k slavnostním akcím. Město Karlovy Vary zaplatilo za korunu 17 tisíc a za kostým více než 26 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám