Hlavní obsah

V Praze se protestovalo proti radaru a nezávislosti Kosova

PRAHA
Aktualizováno

Bezmála dva tisíce odpůrců umístění radaru USA v Brdech se v sobotu odpoledne sešly na Hradčanském náměstí v Praze na demonstraci, kterou organizovala iniciativa Ne základnám. Účastníci protestovali také proti vojenské přítomnosti v Iráku a Afghánistánu a proti případnému útoku na Írán. Na Václavském náměstí proběhla demonstrace proti nezávislosti Kosova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstranti proti radaru

Článek

Demonstrace proti radaru začala ve 14 hodin. Pochod se z Hradčanského náměstí vydal na Pohořelec, ulicemi Úvoz a Nerudova přešel na Malostranské náměstí a Karmelitskou před americké velvyslanectví v ulici Tržiště. Před velvyslanectvím, kdy se počet demonstrantů snížil zhruba na tisícovku, mezi pořadatele dorazil představitel americké ambasády a chvíli s nimi pohovořil. Poté proběhly projevy řečníků a účastníci demonstrace se pokojně rozešli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hned na začátku demonstrace proběhla strkanice mezi demonstranty a skupinkou asi dvaceti neonacistů, policie ale oba tábory oddělila.

„Nejsme ovčané, chceme rozhodnout," skandovali protestující, kteří požadují referendum k radaru USA. V čele průvodu byl velký transparent "Ne zakladnám", na jednom z dalších transparentů stálo: "Nechceme v Brdech americké radary, rakety a jejich všehoschopné vrahy a barbary".

Demonstrace proti radarufoto: Právo/Milan Malíček

Proti nezávislosti Kosova

Na Václavském náměstí protestovalo proti nezávislosti Kosova kolem 300 lidí. Podpořili je i odpůrci radaru. Kolovala také petice, pod kterou je již přes tisíc podpisů. Tu organizátoři přinesou v pondělí do Sněmovny. Sprojevy vystoupili exministr zahraničí Jan Kavan a Jaroslav Foldyna (oba ČSSD).

"Nechceme uznání samostatného Kosova. Byl by to nebezpečný právní precedens. Věc, která je v rozporu s veškerými právními úmluvami," uvedla Eva Jašová z petičního výboru. Kvůli svým požadavkům chystá na příští týden také demonstraci před sídlem vlády.

Uznání nezávislosti Kosova by bylo podle Kavana příkladem pro separatisty v jiných zemích, například v ruském Čečensku či španělském Baskicku a Katalánsku. "Je naprosto nutné dát naší vládě najevo, že vůle většiny Čechů je vyjádřit solidaritu se Srbskem a jednostranné vyhlášení Kosova neuznat," prohlásil.

Exministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD)foto: Právo/Milan Malíček

Proti vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku po poledni v Praze také protestovalo asi 35 lidí. Sešli se na shromáždění, které před srbským velvyslanectvím uspořádala nacionálně orientovaná Dělnická strana. Účastníci demonstrace drželi štíty s nápisy "Kosovo patří Srbsku" a "Ne Velké Albánii" a také vlajky Dělnické strany a Srbské republiky.

Demonstrace proti Kosovu na Václavském náměstífoto: Právo/Milan Malíček

Nacionalisté na Klárově

Na pražském Klárově se v sobotu hodinu před polednem sešlo asi dvacet členů a příznivců nacionalistické Národní strany (NS). Pořadatelé ohlásili pietní shromáždění k výročí začátku okupace Československa nacistickým Německem v roce 1939. Na akci vystoupili dva řečníci, kteří také vyjádřili svůj nesouhlas s případným umístěním amerického radaru v Česku a s politikou současné české vlády i Evropské unie. Ohlášené shromáždění skončilo asi po půl hodině.

Nacionalisté se sešli u pomníku obětem druhého odboje, ke kterému závěrem shromáždění položili věnec. Poté, co památku obětí uctili symbolickou minutou ticha, akci ukončili. K výročí 15. března, kdy před 69 lety vstoupila do českých měst nacistická vojska, letos žádné oficiální vzpomínkové akce na programu nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám