Hlavní obsah

V Praze se otevřelo největší medúzárium v Evropě s desetitisíci medúz

– Praha
Novinky, Natálie Lošková, luh

Na střeše pražského nákupního centra Arkády Pankrác se v pátek otevřelo největší medúzárium v Evropě. K vidění je zde na deset tisíc medúz patřících k několika desítkám žahavých, neškodných či nesmrtelných druhů v 38 akváriích. Ve světě konkuruje pražskému medúzáriu jen Kanada a Japonsko.

Otevření největšího medúzáriaVideo: Novinky

 
Článek

Unikátní projekt s názvem Svět medúz, který si svou velikostí a počtem exemplářů vysloužil prvenství v celé Evropě, vznikl k příležitosti výročí obchodního centra Arkády Pankrác. „Chtěli jsme nabídnout něco nového, volnočasovou aktivitu pro návštěvníky,“ říká Denisa Gálová, ředitelka centra.

Návštěvníky zde čeká přes deset tisíc medúz v kulatých akváriích, největší z nich o objemu 2000 litrů dokonce usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů jako největší akvárium pro medúzy na světě. Péče o medúzy ale není nic jednoduchého. „Péče o medúzy začíná péčí o vodu. Medúza je extrémně náchylný tvor na jakékoliv výkyvy teplot nebo jakoukoliv chemii, která by se mohla dostat do vody,“ sdělil Novinkám ředitel medúzária Vojtěch Pluhař.

Fascinující podmořský svět můžete mít v malém i doma

Jak na to

Medúzy neumějí plavat

Všech 38 akvárií je kulatých, a to proto, že medúzy téměř neumějí plavat. „Neumí plavat, i v oceánu se nechají unášet proudem, proto jim tam pouštíme vír. Kdyby bylo akvárium hranaté, zasekly by se nám v jednom rohu,“ vysvětluje Pluhař.

Medúzy jsou vodní, většinou mořští bezobratlí živočichové.
Medúzy jsou 650 milionů let starý druh, překonávají i dobu dinosaurů.
Bývají řazeny mezi láčkovce (Radiata), do kmenu žahavců (Cnidaria) a několika tříd, zejména čtyřhranek (Cubozoa) a medúzovců (Scyphozoa) se čtyřmi řády: jsou to kalichovky (Stauromedusae), korunovky (Coronatae), talířovky (Semaeostomeae) a kořenoústky (Rhizostomeae).
Počet chapadel se mění, malá jich má 8 až několik desítek.
Reagují na UV záření.

Počet druhů, které budou k vidění, se pohybuje mezi 23 až 38 podle toho, jaké druhy se zrovna bude dařit rozmnožovat. „Máme tu zajímavé druhy, například medúzu immortal (Turritopsis dohrnii – pozn. red.), která pořád opakuje svůj životní cyklus, tudíž je nesmrtelná. Dále tu máme spoustu velkých žahavých medúz,“ říká Pluhař.

V péči o tyto živočichy jsou samostatní v chovu i krmivu. „Převážná většina medúz, které tu máme, jsou z Prahy z našeho chovu. Máme našeho chovatele pana Vedrala, který nám všechny medúzy chová. Po celém světě je asi jedenáct lidí, co umí rozmnožit medúzu, a on je jeden z nich, takže je to velice náročné. Některé druhy se tu krmí i jinými medúzami, jiné artémiemi, což jsou malé sladkovodní krevety. I ty si sami rozmnožujeme,“ dodává.

Medúzárium bude mít otevřeno každý den od 9 do 21 hodin. Cena vstupenky pro dospělého je 260 korun, pro dítě 170 a rodinné vstupné činí 550 korun. Nebudou chybět ani prohlídky pro školy v dopoledních hodinách.

Zloději odvezli žraloka z akvária jako mimino v kočárku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám