Hlavní obsah

V Praze přistálo ruské letadlo, které ohrozil opilý pasažér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pražském ruzyňském letišti neplánovaně přistálo letadlo ruské společnosti Aeroflot Airbus 320, které původně letělo z Moskvy do Ženevy. Podle prvních informací bylo letadlo uneseno. Únosce byl jeden a cestující ho zneškodnili na palubě. Převzala si ho policie. Potvrdil to policejní prezident Vladislav Husák. Podle ruského velvyslanectví se o únos ve skutečnosti nejednalo, zmatek způsobil opilý cestující.

Článek

Na palubě letadla bylo 170 cestujících a osm členů posádky. Letiště po jeho přistání v 10:42 zmobilizovalo záchranné složky. Kapitán letadla oznámil, že letoun byl unesen.

Muž údajně vykřikoval, že má u sebe výbušninu. "Mluvil jsem se zástupcem ruského Aeroflotu a podle něho šlo o opilého pána, který na palubě rozpoutal bitku," řekl Novinkám mluvčí ruské ambasády v Praze Alexander Pismenny, podle něhož by letadlo mělo odletět ještě ve čtvrtek.

Podle Husáka je letadlo odstaveno asi tři kilometry od odbavovacích hal. Stojí na dráze 31 směrem ke staré Ruzyni na Kněževes zcela osamoceno. Husák, který únos dopoledne oznámil na tiskové konferenci, přijel na letiště. 

Unesený ruský aeroflot na Ruzyni. Foto ČTK . Kliknutím na obrázek jej otevřete do plné velikosti.

Cestujícím pomáhá psycholog

Letadlo bylo evakuováno. Šéf bezpečnosti Letiště Praha Martin Hlava řekl, že několik desítek cestujících bylo z letadla přemístěno na utajené místo, kde jim psychologové poskytují odbornou pomoc za přítomnosti policie. Řekl, že muž na palubě měl podobné požadavky jako únosce letadla na lince z Bratislavy do Prahy v roce 1991. Ten tehdy požadoval let do Libye a milión marek.

Policisté nyní kontrolují letadlo a podle stanovených mezinárodních předpisů rozhodnou, zda a kdy bude pokračovat v letu. Husák nevyloučil, že cestující budou muset v Praze nebo okolí přenocovat.

Rusové: za poplach může opilec

Podle mluvčího ruské ambasády v Praze Alexandra Pismenného za tísňovým přistáním ruského letadla v Praze pravděpodobně nebyl únos. Podle Pismenného vznikl poplach kvůli opilému cestujícímu, který vyhrožoval, že poškodí letadlo a změní kurz. Pasažéři ho spoutali a předali české policii. Šéfpilot situaci vyhodnotil jako únos a podle mezinárodních pravidel přistál na nejbližším letišti.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte

To, že za incidentem stojí opilý pasažér, který na palubě vyvolal bitku a pak požadoval změnu trasy, na svých internetových stránkách uvádí i BBC. Cituje ruskou agenturu ITAR/TASS.

Únosy letadel v České republice

V říjnu 1991 sedmnáctiletý učeň z Nových Zámků na Slovensku unesl letadlo ČSA Tu 134-A na lince Bratislava - Praha  s 30 lidmi na palubě. Požadoval milión marek a let do Lybie. Po 16 hodinách se vzdal policistům.

V prosinci 1999 se letadla německých aerolinií Lufthansa letícího na pravidelné lince Praha-Düsseldorf s 19 cestujícími na palubě pokusil zmocnit libanonský psychicky narušený únosce. Pachatel požadoval přistání v Düsseldorfu, kam ovšem letoun stejně letěl. Po přistání se muž vzdal.

Policie prohledává letadlo a zavazadla. Teprve po úplné kontrole dá souhlas k tomu, aby stroj pokračoval v cestě do Ženevy. Podle mluvčího policejního prezidia Pavla Hantáka nedošlo na palubě k žádnému ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám