Hlavní obsah

V Praze přepsali učebnice, Pluto už není planeta

PRAHA

Mezinárodní astronomická unie (IAU) se ve čtvrtek na mezinárodní konferenci v Praze dohodla, že vyřadí Pluto ze seznamu planet Sluneční soustavy. Ta se nyní zařadí mezi ostatní vesmírná tělesa, jako jsou například asteroidy.

Článek

V Praze se tak přepsaly dějiny astronomie. Konference astronomické unie vyřadila Pluto ze seznamu planet, a dala tak zapravdu hlasům, které ji v minulosti do tohoto seznamu ani zařadit nehodlaly. Debaty o tom, zda je Pluto planeta, dvojplaneta nebo jen planetka, se vedly desetiletí.

Jeho přesunutí mezi planetky začalo být pravděpodobnější po objevení nového tělesa UB313 s neoficiálním názvem Xena, který je sice vzdálenější od slunce, ale zároveň je větší a těžší než Pluto.

Osm nebo dvanáct planet

Druhou variantou, kterou vědci projednávali byla opačná možnost, že by se mohla Sluneční soustava rozšířit o tři planety a celkem by jich tak bylo dvanáct. Pokud by se tato možnost schválila, byla by zavedena nová klasifikace vesmírných těles a nové objekty by spadaly do takzvaných trpasličích planet. Mezi nová tělesa by se zařadil i Cháron, v současné době měsíc Pluta, dále pak těleso Ceres, obíhající mezi drahami Marsu a Jupiteru, a již zmíněná Xena. Ta je součástí Kuiperova pásu, tedy oblasti asteroidů za drahou Neptuna.

Jak definovat planetu?

Mezi nejdůležitější body konference byla definice planety. Komise navrhovala, aby za planetu bylo považováno pouze těleso obíhající kolem hvězdy, které díky své dostatečné hmotnosti a gravitaci má kulový tvar. To sice platí například pro Měsíc, který sice tyto podmínky splňuje, ale jeho centrum gravitace se nachází pod povrchem Země.

Cháron s Plutem jsou však upořádáni tak, že jejich gravitace se navzájem příliš neovlivňují, a mohou tak být považovány za dvojplanetku. Konference ale tento návrh zamítla, čímž de facto vyřadila Pluto ze seznamu planet.

PLUTO

Objeveno: 18.2.1930.

Doba oběhu kolem Slunce: 247,7 let (na 20 let dostává do menší vzdálenosti od Slunce než Neptun).

Průměr: 2300 km

Hmotnost: 1,29 x deset na dvaadvacátou

Doba oběhu: 247,7 let

Střední vzdálenost od Slunce: 5,9 mld km

Složení atmosféry: Metan a dusík

Průměrná teplota: -236,15 °C

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám