Hlavní obsah

V Ostravici duní taneční party

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVICE
Aktualizováno

Taneční party v Ostravici na Frýdecko-Místecku se zatím koná bez větších problémů, uvedli v sobotu organizátor akce i mluvčí frýdecko-místecké policie. Na soukromém pozemku v areálu bývalého ústavu sociální péče, kde akce v poledne začala, je asi 2000 lidí.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle odhadu místostarosty obce Miroslava Mališe by na akci mohlo být nyní zhruba 2000 lidí. Přestože akce, která se koná v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, zatím pokračuje bez větších problémů, hrozí jejím organizátorům pokuta. Obecně závazná vyhláška obce totiž stanovuje, že obdobné kulturní produkce mohou v pátek a sobotu trvat pouze do 23:00, konec party je však plánován až na nedělní poledne.

Obec sice může pořadatelům kulturních produkcí udělit výjimku, ale organizátor Lukáš Čvanda ji nedostal. Mališ zatím o případné výši pokuty hovořit nechtěl. Akce se koná na soukromém pozemku v areálu bývalého ústavu sociální péče. "Akce je povolena do 23:00, přislíbil jsem vedení města i policii, že poté hudbu ztišíme," uvedl Čvanda. Očekává, že větší množství návštěvníků by na akci mohlo přijet hlavně okolo 20:00. "Myslím, že díky mediálnímu zájmu přijede více lidí, než jsme původně čekali. Počítám tak s 2500 až 3000 návštěvníků," uvedl Čvanda.

Doplnil, že na festivalu elektronické hudby a žonglérství jsou celkem čtyři hudební aparatury, na nichž nehraje pouze techno, ale i další hudební styly. Organizátoři počítají s tím, že areál po skončení akce, která by měla trvat do nedělního poledne, uklidí.

Mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec řekl, že na akci zatím nemuseli řešit žádný problém. Dodal, že policie se bude snažit být maximálně vstřícná a případné stížnosti obyvatel se pokusí s organizátory vyřešit k oboustranné spokojenosti.

Zooložka technoparty odsuzuje 

Mezi těmi, koho hlasitá hudba z takzvané technoparty na Ostravici obtěžuje, je zvěř v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Akce se totiž koná asi dva kilometry uvnitř CHKO. „Určitě to je věc, která sem nepatří,“ potvrdila Dana Bartošová, zoolog CHKO Beskydy s tím, že na úpatí hor je hned několik druhů zvířat, kterým hluk škodí. „Třeba tetřevovití nebo některé druhy šelem,“ vyjmenovala.

Bartošová přiznala, že zákon na zákaz pořádání technoparty či hudebních produkcí v chráněných krajinných oblastech nepamatuje. „Takže pořádání takové akce nepodléhá vůči správě CHKO ohlášení,“ vysvětlila. Na dotaz, zda bude správa CHKO Beskydy pokutovat pořadatele akce na Ostravici, Bartošová odpověděla, že to bude záležet na více okolnostech. „Nemáme se čeho chytit. Zatím. Museli bychom prokázat, že hluk rušil nebo poškodil konkrétní druh.“

„Dnes je hluku stále víc a budeme muset proti tomu něco dělat. Do hor, ale určitě takovéto aktivity nepatří,“ zopakovala zooložka.

„Je to obrovská díra v zákoně,“ potvrdil slova Bartošové její nadřízený, vedoucí CHKO Beskydy František Jaskula a pokračoval: „Zákon se tvořil někdy v devadesátých letech a tehdy nikoho nenapadlo, že by bylo něco takového v chráněné krajinné oblasti možné.“ Šéf beskydské CHKO objel okolí Ostravice a učinil zajímavé zjištění. „Na vrcholu Lysé Hory a Smrku je ten hluk slyšet daleko víc, než v centru obce Ostravice,“ prohlásil. Odhadl, že hlasitá hudba se nese do vzdálenosti možná více než jednoho a půl kilometru.

„Je strašné, že to je zrovna v klínu dvou významných přírodních rezervací, kde žijí zvířata vyžadující klid,“ poukázal Jaskula.

Do budoucna by rád podobným událostem v Beskydech předešel. „Obešleme vesnice s návrhem naší vyhlášky, která by pořádání takových akcí upravovala, či spíše zakazovala. Nejde nám samozřejmě o to, abychom zakazovali folkový koncert nebo třeba v Rožnově folklórní slavnosti, ale technoparty v Beskydech nechceme,“ řekl Jaskula. Na adresu pořadatele pak prohlásil, že je rád, že akci uspořádal alespoň v době, kdy už zvířata nevyvádějí mladé. „To je jediné velmi malé pozitivum.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám