Hlavní obsah

V Orlové se zřítil dům: zahynulo dítě

Právo, Josef Gabzdyl, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ORLOVÁ

Tříletý chlapec v pátek odpoledne zahynul pod sutinami polorozebraného cihlového domu v Orlové na Karvinsku. Jeho 28letý otec leží těžce zraněný v ostravské fakultní nemocnici, třicetiletá matka utrpěla lehčí zranění. Tragédie se stala v Klášterní kolonii, kterou obývají především Romové.

Foto: archív Ivana Krále

V létě na Střeleckém ostrově vystoupí též legenda českého i světového rocku Ivan Král.

Článek

"Asi o půl třetí naším domem otřásla hrozná rána. Vyběhl jsem a viděl, jak jsou pod zřícenou stěnou zavaleni sousedé. Žena v šoku hrozně křičela, protože viděla, že to zavalilo i jejího malého kluka," popsal Patrik Kittnar, který rychle odhrabal sutiny.

"Nejprve jsem vytáhl chlapce, tělíčko bylo bezvládné. Chlap měl prasklou lebku a zdeformovanou tvář, žena asi něco zlomeného," popsal. Žena měla obrovské štěstí, protože když stěna padala, stála v místě okna.

Na místě i dědeček

Babička rodiny se při pohledu na mrtvého vnuka a těžce zraněného syna zhroutila, jedenáctiletá sestra mrtvého chlapečka jen nevěřícně hleděla na sutiny a opakovala: "Pořád se mi zdálo, že Mireček ještě dýchal. Jsme čtyři, ale on byl nejmladší a štěstí rodiny."

Hasiči rozvaliny několik hodin prohledávali, povolali i záchranáře se psem. Podle některých svědků se totiž na místě pohyboval i dědeček chlapce. "Když viděl, co se stalo, tak řval, že se zabije a utekl," řekla jedna z přihlížejících.

Všichni se shodovali, že rodina, jež bydlí několik metrů od místa neštěstí, vybírala cihly a dřevo na topení. Největší zájem měli o železo, které by pak zpeněžili. Nikdo ale nechápal, proč vzali na nebezpečnou výpravu i malé dítě. Hasiči naštěstí pod hromadami cihel nikoho dalšího nenašli.

Příští týden demolice

Starosta Orlové Vladimír Farana (Levý blok) řekl, že přízemní dům byl určen k demolici a byl do něj vstup zakázán. Policie zjišťovala, co rodiče s tak malým chlapcem v opuštěném domě dělali. Podle starosty je velmi pravděpodobné, že tam šli krást.

"V této lokalitě je bohužel běžné, že tamní obyvatelé opuštěné domy rozebírají. Je možné, že dům se zřítil právě proto," řekl s tím, že Ostravsko-karvinské doly coby majitel domků demoliční práce v poslední době urychlily. "Přesto vyvoláme další jednání a snad i ostatní orgány budou postupovat ještě rychleji," dodal starosta.

Klášterní kolonii loni nechvalně proslula tím, že zde onemocnělo několik desítek lidí žloutenkou. OKD letos rozhodly o tom, že celou zástavbu srovná se zemí. "Zřícený dům se měl demolovat příští týden," řekla mluvčí OKD Věra Breiová. Dodala, že zabránit nepovolaným osobám, aby do opuštěných domů nechodili, je nemožné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám