Hlavní obsah

V Olomouckém kraji vyhlásili smogovou situaci

– Olomouc

Meteorologové v noci vyhlásili v Olomouckém kraji smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu. Není vyloučeno vyhlášení regulace, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Smogová situace platí i ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před prachem a smogem. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá smogovou situaci, oranžová vyhlášenou regulaci.

Článek

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.

Smogová situace nadále platí také ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. V aglomeraci Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a na Třinecku je kvůli znečištění vzduchu vyhlášena regulace. Podniky musejí přijmout opatření, aby ovzduší ještě více neznečišťovaly.

Imisní limit byl ráno překročen na všech měřicích stanicích, na některých i více než čtyřnásobně. Například v Karviné byla tato hodnota 224 mikrogramů na metr krychlový. Také podle aktuálních hodinových koncentrací je v převážné části regionu situace stále hodnocena jako špatná, na některých místech jako velmi špatná. Jde o Karvinou a Věřňovice na Karvinsku.

„Rozptylové podmínky budou nadále většinou nepříznivé nebo mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat výrazně i několikanásobně nad hodnotou stanoveného imisního limitu,” uvedli meteorologové.

Za současné situace by lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti měli omezit pohyb venku. Vhodné je pro cestování použít městskou hromadnou dopravu.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám