Hlavní obsah

V Olomouci proběhla soutěž o titul mistra ČR v králičím hopu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potleskem i salvami smíchu odměnili velcí i malí diváci nejlepší králičí skokany, kteří v sobotu soutěžili na Mistrovství ČR v králičím hopu na výstavišti Flora v Olomouci.

Mistrovství ČR v králičím hopu Video: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

„Králičím hopem se v České republice zabývají dvě stovky závodníků, soutěží na závodech různé úrovně. Nejlepší se sjeli do Olomouce na mistrovství republiky v králičím hopu. Mistrovství se účastní pětadvacet závodníků se svými sedmdesáti králíky. Nejlepší získá titul mistra ČR,“ řekl organizátor šampionátu Petr David.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na závodní dráze se králíci utkali v několika disciplínách. „Soutěží se na rovinné dráze, v parkuru, ve skoku vysokém a skoku dalekém,“ uvedl Petr David.

Na dráze ušatí přeborníci zvládali překážky za trenérských pokynů HOP! HOP! HOP! Sklízeli ovace, ale někteří i zavzdorovali a chtěli si hopsat po svém, což zejména u dětského publika vyvolávalo nadšení a smích. „Nesmějte se králíčkům, to je stresuje,“ zastal se skokanů moderátor závodu.

Králičí hop má v Česku podle Davida zhruba desetiletou tradici a těší se rostoucí popularitě. Králíci mají na závodech malý postroj s vodítkem a skáčou přes speciální překážky. Nejlepší čeští králíci skáčou metr vysoko a při skoku dalekém se dokážou odrazit až do bezmála třímetrové vzdálenosti. „Vyžaduje to poctivou přípravu a vedení od lidských trenérů,“ zdůraznil David.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V Olomouci soutěží sedmdesát závodníků s trenéry a trenérkami v králičím hopu.

Králík je podle lidí, kteří se cvičení a soutěžím v králičím hopu věnují, velice chytré zvíře a tak jako ostatní zvířata si rád hraje. Jednou z her je skákání přes překážky, ve kterém lze i závodit, a králíky to moc baví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám