Hlavní obsah

V občance bude označen trvalý pobyt hlášený na úřadě

Lidé, kteří mají trvalý pobyt hlášen na obecních úřadech, budou mít tuto skutečnost vyznačenou v občanských průkazech. Z nich by mělo být jasné, že jde o sídlo tzv. ohlašovny. Trvalý pobyt mělo loni na úřadech hlášeno 381 000 lidí. O chystané změně v úterý informovala náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo chce údaji v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají místo trvalého pobytu na adrese, kde sídlí radnice. Na občance tak bude přímo označeno, že jde o bydliště takzvané ohlašovny, což je sídlo obecního úřadu.

„Dnes to nejde poznat, protože nikdo nezná 6250 adres městských a obecních úřadů,” podotkla Vildumetzová.

Podnikatelé i děti kvůli přihlášení do školky

Podle náměstkyně je problém v tom, že sídlo na radnicích často mívají lidé, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Zaznamenala i případy, kdy na radnici „bydleli” bohatí podnikatelé.

Bydliště na městských úřadech má zapsáno také několik tisíc dětí, což jejich rodiče podle náměstkyně například dělají kvůli tomu, aby získali místo ve školce či škole.

„To je nepřijatelné. Na ohlašovnách by měli být přihlášeni jen lidé, kteří nemají kde bydlet, aby s takovými občany mohly pracovat další instituce, sociální pracovnice a tak dále," uvedla Vildumetzová. Podle odhadu ministerstva je v ČR kolem 70 000 lidí bez domova, na úřadech má ale bydliště hlášeno přes 380 000 lidí. Většina z nich však nejsou bezdomovci, jen nemají na adrese, kde žijí, hlášeno trvalé bydliště.

Podmínky se zpřísňují

Loni podle náměstkyně na radnicích přibylo meziročně 6000 obyvatel, v předchozích letech to bylo i 40 000. Se změnou počítá novela zákona o evidenci obyvatel, kterou bude projednávat legislativní rada vlády. Pak by se měla dostat na program vlády a ke schválení do parlamentu. Novela má také zrušit ustanovení, podle něhož by od příštího roku trvalý pobyt nebyl povinným údajem na občanském průkazu.

Anketa

Žijete v místě, kde máte nahlášený trvalý pobyt?
Ano
72,8 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 6186 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám