Hlavní obsah

V nouzovém stavu kradli hlavně recidivisté

Právo, jkk, mar, rav

K českým soudům v poslední době doputovaly případy krádeží z období nouzového stavu, za které hrozí přísnější tresty. Za drobnosti, jako jsou odcizení čokolády nebo balení oříšků, padají i tresty vězení. Dostávají je ale hlavně recidivisté, kteří kradli i před nouzovým stavem a odsuzující rozsudky se jim tak nasčítaly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právo získalo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím čtyři zatím nepravomocné rozsudky Obvodního soudu pro Prahu 4. Jeden z nich soud vynesl nad mužem, který během nouzového stavu ze supermarketu v batohu odnesl bez zaplacení 17 balení pistácií.

Vzápětí ho zadržela ostraha obchodu. Škoda byla vyčíslena na 2100 korun.

Právě recidiva byla podle rozsudku rozhodujícím faktorem při uložení 2,5letého trestu vězení.

Obžalovaný se bránil, že nakradené ořechy chtěl prodat do večerky a z utržených peněz vyžít několik dní, než měl prý nastoupit do práce. Tvrdil také, že se ke krádeži uchýlil kvůli nedostatku peněz.

Neznalost zákona neomlouvá

Výmluvy mu ale nepomohly. Vězení navíc opustil letos v lednu.

„Svého jednání velmi lituje, neměl však jiné východisko, z televize samozřejmě o nařízení v souvislosti s výskytem koronaviru věděl, netušil však, že to bude mít vliv na kvalifikaci trestné činnosti,“ napsal do rozsudku soud.

Za dvě housky a krabicák měsíce vězení? Krádeže v nouzovém stavu plní věznice

Krimi

Muž byl ještě před krádeží pistácií letos v únoru potrestán trestním příkazem k obecně prospěšným pracím za krádež bundy z obchodu na pražském hlavním nádraží. Všechny prohřešky mu soud sečetl a nepravomocně ho poslal na 30 měsíců do vězení.

Využil k tomu přísnější paragraf, kde za krádež hrozí dva až osm let, pokud je spáchaná při ohrožení státu či události ohrožující život a zdraví lidí. Kdyby neplatil nouzový stav, recidivistovi by hrozila sazba půl roku až tři roky.

„Tvrzení, že obžalovaný nevěděl o tom, že s danou situací je spojena také vyšší trestní sazba pro trestný čin krádeže, nemá na míru trestnosti žádný vliv,“ stojí v rozsudku soudu s upozorněním, že v takových případech lze uplatnit i poučku, že neznalost zákona neomlouvá.

Tvář skrývali pod rouškami

Podobně stejný soud vyřešil i případ dvojice, která z prodejny odcizila během nouzového stavu několik balení instantní kávy v hodnotě 3600 korun. Oba jsou recidivisté, v minulosti několikrát soudně trestaní za podobné činy. Za krádež kávy v nouzovém stavu dostali nepravomocně tři roky vězení.

Za nouzového stavu ukradl salámy a krabičák, dostal 26 měsíců

Krimi

I zde použil soud paragraf pamatující na mimořádné situace. Podotkl, že lidé je vnímají velice citlivě, vedou k sem- knutí společnosti, je s nimi spojeno mnoho restrikcí, které zasahují do běžného života.

„To je také důvodem toho, proč je spáchání trestného činu krádeže za takové situace vnímáno jako jednání zvlášť zavrženíhodné, na což zákonodárce reaguje zvýšením trestní sazby,“ zmínil soud.

Stejně jako v prvním popsaném případě odmítl polehčující tvrzení obhajoby, že obžalovaní si nebyli vědomi závažnosti situace vzhledem ke způsobu jejich života.

„Ostatně obžalovaní měli v době jednání na tvářích roušky, o specifičnosti situace věděli,“ uzavřel soud.

Dva roky vězení dostal i další recidivista, který byl dříve šestkrát trestaný. Naposledy se to stalo loni za krádež kamarádovy peněženky s pár stovkami korun.

V době nouzového stavu si ale v supermarketu nacpal do batohu třicet čokolád v hodnotě přes dva tisíce korun a pokusil se s nimi odejít. Jenže ho zastavil pracovník ochranky.

U soudu poté recidivista vypověděl, že kvalitní čokolády chtěl prodat do vietnamských večerek. Utržené peníze prý chtěl použít na nákup léků na astma a jídla. Přiznal, že o vyhlášeném nouzovém stavu věděl, ale netušil, co v praxi obnáší.

Za epidemie z nudy vykrádal chaty, vloupal se i do Werichovy chalupy

Krimi

Trestní senát mu sečetl krádež peněženky i čokolád. Na druhou stranu přihlédl k doznání obžalovaného i malé způsobené škodě, proto mu uložil trest na spodní hranici přísnějšího paragrafu.

Výši trestů může odvolání změnit

„Na straně druhé však soud nemohl přehlédnout skutečnost, že obžalovaný je recidivista, když dosavadní nepodmíněné tresty odnětí svobody se zcela zjevně minuly účinkem,“ píše se v rozsudku.

Podle mluvčího pražského státního zastupitelství Aleše Cimbaly jsou kauzy z období nouzového stavu v současnosti právě v řízení před soudy a rozsudky jsou velmi čerstvé. A verdikty se mohou ještě u odvolacích soudů změnit.

„Obecně lze z průběžných zjištění konstatovat, že jsou ukládány tresty v rozsahu předpokládaném zákonem. Výjimečně dochází při splnění zákonných podmínek k uložení trestu pod touto zákonnou sazbou,“ řekl Právu Cimbala.

Na jeden z takových případů Právo narazilo i na základě rozsudků. Získalo totiž již pravomocný verdikt, kdy žena dostala dvouletou podmínku za krádež dvou laků na nehty a řasenku v hodnotě pěti set korun. (jkk, mar, rav)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám