Hlavní obsah

V noci a v neděli napadne až 20 centimetrů těžkého sněhu, varují meteorologové

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před sněžením, které by mělo v noci na neděli a v neděli postihnout jih Čech, Vysočinu, Moravu a Slezsko. Mělo by napadnout až 20 centimetrů mokrého sněhu, který svou vahou může lámat větve. Na moravských horách, v Jeseníkách a Beskydech, by nadílka mohla být ještě větší, napadnout by mohlo až půl metru sněhu.

Foto: Právo

Článek

Aktuální výstraha před sněžením platí pro Vysočinu a Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Sněžit by ovšem mělo na celém území České republiky, jen sněhu nebude tolik, na severozápadě by to například mělo být kolem deseti centimetrů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Modelový odhad nového sněhu na neděli

"Během noci na neděli očekáváme od jihu sněžení, které bude místy trvalé a vydatné. Na východě území bude v polohách pod 700 metry nad mořem místy přechodně pršet nebo padat déšť se sněhem. Srážky budou od jihu slábnout a ustávat až během noci na pondělí," uvedl ČHMÚ.

Do noci na pondělí by mělo na jihu Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku napadnout deset až 20 centimetrů nového sněhu, v Jeseníkách a v Beskydech 20 až 50 centimetrů.

Počítá se i s kalamitou

"Při teplotách kolem nuly bude sníh mokrý a těžký, a tak jsou předpokládány škody na lesním porostu, polomy a komplikace v energetice i dopravě. Nelze vyloučit až kalamitní situaci," sdělil ČHMÚ.

Velikonoční víkend tak jenom potvrzuje ráz počasí v březnu, který bude zřejmě nejchladnější od roku 1987. "Už teď je skoro jisté, že bude chladnější než březen roku 1996, kdy byla odchylka od normálu - 3,5 stupně Celsia, ale neměl by překonat březen roku 1987, který skončil s odchylkou dokonce pěti stupňů od průměru," sdělil meteorolog Martin Štros ze společnosti meteocentrum.cz.

Anketa

Omezí počasí vaši oslavu Velikonoc?
ano, musel/a jsme zrušit plány
15,6 %
ano, musím plány trochu změnit
11,7 %
ne, počasí mě neomezuje
72,7 %
Celkem hlasovalo 22114 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám