Hlavní obsah

V Německu by Klaus za své výroky musel rezignovat, míní Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Havel nechce působení Václava Klause v čele státu příliš hodnotit, ale uznává, že Klaus významně ovlivnil atmosféru v České republice i její obraz v zahraničí. Havel v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že za některé své výroky by musel Klaus například v Německu rezignovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

"Možná zkouší, kam až může zajít, a zdá se, že může říct cokoli a projde mu to," pokusil se Havel pojmenovat důvody, které mohly Klause vést k obhajobě Ladislava Bátory, jenž se měl stát náměstkem ministra, ačkoliv před časem kandidoval za Národní stranu.

"Když například řekne hlava státu, že koncentrační tábor (pro Romy v Letech u Písku – pozn. red.) nebyl koncentračním, ale jen sběrným táborem, tak za to by v Německu musel rezignovat," tvrdí v rozhovoru Havel.

Havel rovněž nepředpokládá, že by se jeho nástupce po skončení mandátu vytratil z veřejného života a politiky. K připravované přímé volbě hlavy státu je exprezident skeptický.

"Všichni ji sice odhlasovali, ale žádný ji nechce," míní Havel, podle něhož se politici sami nezbaví významné kompetence, kterou zastávají prostřednictvím parlamentu.

Nynější kabinet Havel vnímá jako spořivý, neboť "škrtá, kde může" a on nemá rád dluhy. Rezervovanější je ke snahám vlády bojovat s korupcí, kde uznává snahu, "zatím je ale brzo říct, jestli se bojem proti korupci proslaví, nebo zostudí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám