Hlavní obsah

V neděli a v pondělí hrozí vichřice, náledí a sněhové závěje

PRAHA

Na českém území se v neděli a v pondělí začne tvořit náledí a sněhové jazyky. Rovněž hrozí silné nárazy větru o síle vichřice. V sobotu na to upozornil Český hydrometeorologický ústav v Komořanech.

Článek

Náledí se bude podle meteorologů tvořit v neděli od půlnoci zejména v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji a na Vysočině. Nárazy větru o síle vichřice hrozí v neděli od 6:00 do pondělí 21:00 na celém území České republiky. V Jihomoravském a částečně i Olomouckém kraji lze očekávat silný vítr v neděli až od 18:00.

Náledí předpovídají meteorologové v neděli od 15:00 nejprve v polohách nad 800 metrů nad mořem v Ústeckém a Karlovarském kraji, od úterý 6:00 bude na celém území republiky. Oba kraje budou rovněž jako první ohroženy sněhovými jazyky, které se budou od neděle 18:00 tvořit na místech ležících nad 800 metrů nad mořem. V pondělí od 6:00 bude třeba s nimi počítat na celém území ČR.

Frontální systém přinese ze soboty na neděli nejprve teplý vzduch, který na Moravě ještě zvýrazní teplotní inverzi. Od nedělního odpoledne bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severozápadu.

Od půlnoci ze soboty na neděli až do nedělního poledne se budou na Moravě místy vyskytovat mrznoucí mlhy a mrznoucí mrholení a nelze vyloučit, že se budou tvořit námrazy.

Vítr zeslábne v pondělí

Od nedělního rána až do odpoledne bude postupně zesilovat jižní až jihozápadní vítr na rychlost sedm až 12 metrů za sekundu. Od vyšších poloh to má být 15 až 20 metrů za sekundu s nárazy 25 až 30 metrů za sekundu, což je 75 až 110 kilometrů v hodině. Meteorologové nevylučují, že ojediněle může být síla větru ještě vyšší. Během pondělí bude vítr slábnout.

Tvorba sněhových jazyků ustane v úterý

Déšť bude v neděli odpoledne při klesající teplotě přecházet ve sněhové srážky, a to nejprve na horách. V noci z neděle na pondělí se tak bude dít postupně i v nížinách. Předpokládat se dá také náledí, zmrazky a sněhová pokrývka. Sněhové jazyky se budou v noci tvořit zpočátku od nadmořských výšek nad 800 metrů, během pondělí i od 400 metrů, a od vyšších poloh budou i závěje. Jejich tvorba zeslábne v noci z pondělí na úterý a ustane do úterního poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám