Hlavní obsah

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek sejde s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a epidemiology. Tématem schůzky mají být chaotická nařízení ohledně nošení roušek. Babiš uvedl, že k novému mimořádnému opatření má výhrady a výjimkám nerozumí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na fotografii z letošního května

Článek

„Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí,“ citoval premiéra Radiožurnál. „Používám selský rozum a plno věcí mi hlava nebere,“ dodal Babiš.

Podle Babiše je správná povinnost mít roušku ve veřejné dopravě, sociálních zařízeních či nemocnicích. Mezi pravidly, ke kterým má výhrady, zmínil povinné roušky pro žáky na školních chodbách, když ve třídách je nosit nemusejí.

Přehledně: Kde všude budou povinné roušky

Domácí

Provozovatelé divadel chtějí, aby divadelníci podobně jako sportovci získali možnost vyhnout se karanténě, pokud kolegové nakaženého herce absolvují testy s negativním výsledkem. Ve středu o tom jednali s Babišem. Premiér jim podle Oldřicha Lichtenberga z Divadla Broadway slíbil zmírnit pravidla tak, aby nemoc jednoho pendlujícího herce nezastavila činnost několika scén.

Pravidla pro roušky se ještě zpřísní. Povinné budou i v restauracích a kadeřnictvích

Domácí

Lidé musejí mít od září zakrytá ústa a nos ve všech obchodech a nákupních centrech, ve veřejné dopravě, na úřadech a poštách nebo v provozovnách poskytujících služby, jako jsou kadeřnictví. Roušky budou povinné při pohybu po restauraci pro hosty i obsluhu a v říjnu ve volebních místnostech. Jen se zakrytými ústy a nosem bude možné jít do kostelů nebo do kina, koncertních sálů a divadel. Na vnitřních hromadných akcích budou roušky povinné bez ohledu na počet účastníků.

Nařízení o rouškách je iracionální, není na tom nic zdravého, tvrdí přední pneumoložka

Domácí

Výjimku mají například účastníci soudních jednání, moderátoři a vystupující umělci, děti do dvou let a lidé s poruchou intelektu. Roušky nebudou povinné ani pro sportovce v tělocvičnách, pro bazény a sauny, při fotografování portrétů, svatebním nebo akademickém obřadu.

Nošení roušek na jaře vláda nařídila od 19. března, kvůli jejich nedostatku si je Češi ve velkém šili sami. Venku povinnost padla při dodržování rozestupů od 25. května, ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě skončila pro většinu obyvatel 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám