Hlavní obsah

V mosteckém Chanově začala demolice vybydlených paneláků

Právo, Aleš Pelikán, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na problémovém mosteckém sídlišti Chanov začala ve čtvrtek dopoledne demolice dvou vybydlených panelových domů. Město je nechalo strhnout za zhruba 3,2 miliónu korun. Původní odhad nákladů byl přitom 12 miliónů korun. Osmdesát procent nákladů uhradí stát.

BEZ KOMENTÁŘE: Bourání v ChanověVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Dva „průhledné“ objekty dlouhodobě chátraly. Jeden z bloků byl menší panelák o čtyřech patrech, druhý sedmipatrový. Lidé do nich nosili odpadky, hrozilo nebezpečí úrazu. „Přistoupili jsme k demolici jako takové, protože skelety domů jsou nebezpečné svému okolí, a proto jsme se rozhodli srovnat to se zemí cestou nejmenšího odporu,“ řekl primátor mostu Jan Paparega (nestr.).

Vybydlený nízký panelák půjde k zemi během dvou dnů. „Nejprve se bude stříhat, pak se bude materiál drtit a recyklovat a použije se na další stavby,“ řekl Petr Březina, majitel firmy APB, která demolici provádí. Podle jeho odhadu by měly být domy kompletně zbořeny do konce roku, v lednu by se měly dělat již jen dokončovací práce a úpravy. Na místě po paneláku by měl být trávník s parčíkem, podle podmínek ministerstva pro místní rozvoj na místě nesmí vyrůst žádná stavba pro bydlení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nízký panelák by měl bagr s nůžkami rozbít do dvou dnů.

Na demolice půjde 300 miliónů

Domů v havarijním stavu je na severu Čech více. Podmínkou dotace ministerstva pro místní rozvoj na jejich demolici také je, že objekt musí být ve vlastnictví obce. S žádostí o dotaci uspělo letos v Ústeckém kraji kromě Mostu dalších šest radnic. Celkově půjde letos na demolice zchátralých domů z ministerstva 70 miliónů korun.

„Na příští rok jsem vyhlásila výzvu, od poloviny října už běží termín, na 130 miliónů korun. Je tam opravdu velké množství peněz,“ řekla přímo v Chánově ministryně Karla Šlechtová (ANO). Celkově stát do programu pro roky 2016-2018 vložil 300 miliónů korun.

Peníze dostanou například Obrnice na Mostecku, během zimy by se vedení radnice chtělo zbavit dvou zničených panelových domů. Obec původně předpokládala, že demolice bude stát přes 10 miliónů korun, otevřené výběrové řízení ale srazilo cenu o více než tři čtvrtiny.

„Přihlásilo se devět zájemců. Cena, kterou nabídl vítěz, je včetně DPH něco přes dva milióny korun,“ uvedla obrnická starostka Drahomíra Miklošová (ODS) a připomněla, že obec se výkupem domů a jejich bouráním dlouhodobě snaží bránit tomu, aby se sociálně slabí a problémoví lidé stěhovali hromadně do jednoho místa. Naposledy před dvěma lety zbourala dva paneláky na své náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám