Hlavní obsah

V metru budou protiteroristické koše z Izraele, jeden stojí 90 tisíc

– Praha • Aktualizováno
Právo, Petr Janiš

Osm let bylo pražské metro bez košů. Zmizely po útocích z 11. září 2001 jako prevence před hrozbou teroristického útoku. Ačkoli v pražskému metru a ani jinde v Česku žádná teroristická nálož nevybouchla, hrozba patrně trvá, protože koncem roku se začnou na nástupiště podzemní dráhy instalovat půltunové ocelové koše.

Testovací výbuch nového koše do pražského metraVideo: ČTK

 
Článek

Bude jich 90 a město na to vyčlenilo 7,8 miliónu korun. Cena jednoho vychází na 87 tisíc korun, koupi zprostředkuje firma Ordata s izraelskou účastí.

"Vím, že koše jsou izraelské provenience," řekl Právu mluvčí dopravního podniku (DP) Ondřej Pečený s tím, že běžná cena bezpečnostního koše činí asi 2500 dolarů. Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) není důvod nic tajit. "Nevím, proč by veřejnost neměla znát dodavatele košů," sdělil Právu Blažek.

Foto: Archiv, Právo

Protiteroristický koš izraelské výroby

Bezpečnostní ředitel DP Antonín Fedorko Právu řekl, že koš by měl odolat i poměrně silné výbušnině. "Pokud by došlo k výbuchu, koš se neroztrhne ani nerozpadne, jediné nebezpečí hrozí tomu, kdo by zrovna shora něco házel," uvedl Fedorko s tím, že dva ocelové pláště by měly výbuch nasměrovat do stropu.

Podle Fedorka DP nakonec na koších ušetří a odpadky se nebudou válet v tunelech, kam je zanáší vítr. Koše by se do konce února měly objevit na přestupních stanicích a na stanicích s největším počtem cestujících, a to na všech trasách metra.

Protože pražské metro je jediné v republice, dává na jeho bezpečnost peníze i vláda. Před několika lety uvolnila 50 miliónů korun na instalaci detektorů, které mají odhalit nebezpečné otravné látky.

Reklama

Výběr článků

Načítám