Hlavní obsah

V lomu Vršany odstřelili obří vysloužilý zakladač

Natálie Lošková, Novinky, ČTK, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

„Tři, dva, jedna, pálím!“ zvolal ve středu dopoledne střelmistr Dušan Nekarda, následně zmáčkl spoušť a pomocí výbušnin odstřelil vysloužilý třicetimetrový kolejový zakladač v lomu Vršany na Mostecku. Přes 60 let starý mnohatunový kolos se dvěma výbuchy rozpadl na několik částí, které nyní čeká likvidace.

V lomu Vršany odstřelili pomocí výbušnin vysloužilý kolejový zakladačVideo: Novinky

 
Článek

Kolejový zakladač sloužil k zakládání zeminy, za své fungování takto obhospodařil zhruba 230 milionů metrů krychlových materiálu. Nyní už je velkostroj vážící 1300 tun vysloužilý. Nejbezpečnější a zároveň nejlevnější způsob, jak jej zlikvidovat, je právě odstřelem.

Střelmistři nainstalovali výbušniny na ocelové pásnice, které vycházejí z nejvyššího bodu stroje. Tím se pásnice přestřelily a oba výložníky spadly na zem. „Je to nejbezpečnější způsob, jak dostat výložníky na zem. Není možné z jedné strany odebírat, protože by stroj ztratil rovnováhu a mohl by se převážit,“ dodal Procházka.

Příprava odstřelu trvala zhruba hodinu, podle střelmistra Petra Mikuly byla použita kumulativní nálož Semtex RAZOR. „To jsou speciální nálože určené na řezání ocele a použili jsme tam asi 1,5 kilogramu této speciální nálože,“ řekl Mikula.

Foto: Sev.en Energy

Pro odstřel zakladače použili pyrotechnici 1,5 kilogramu nálože Semtex RAZOR.

Foto: Novinky

Střelmistr Dušan Nekarda odpaluje nálož výbušnin.

Foto: Novinky

Odstřel kolejového zakladače

Deset minut před odstřelem k nebi vzlétly dvě červené signální rakety, jedna pak byla vyslána minutu před odstřelem. Po odpočtu se ozval silný výbuch a části stroje se sesunuly k zemi. Po odstřelu vylétla zelená raketa, která signalizovala, že už se mohou v místě odstřelu všichni bezpečně pohybovat.

Na likvidaci stroje přišel podívat také Josef Fleisner, který ho řídil 30 let. „Je to smutný pocit,“ komentoval to pamětník. Neplánuje však, že by si vzal kousek ze stroje na památku, zachovat si chce jen nostalgickou vzpomínku na prožitá léta jak se zakladačem, tak se svými kolegy.

Zbytky stroje budou rozstříhány nůžkami nebo se rozpálí. Upravený materiál se následně převeze do hutí, kde se dále zrecykluje. Původně měl stroj 27 metrů na výšku a zhruba 100 metrů na délku.

„Byl vyroben v roce 1957, do provozu šel v roce 1958, takže už poměrně historický stroj. S tím, že my jsme změnili způsob skrývání zeminy, původně se to sem vozilo vlakem, ještě do konce loňského roku ten zakladač skrývku takhle zakládal. V letošním roce jsme zrušili kolejovou dopravu, která to sem vozila, a v tu chvíli stroj už není potřeba,“ doplnil Procházka. V lomu pracovaly dva stroje takového typu, odstřeloval se ten starší.

Další velkostroje, které bude společnost Sev.en Energy, jíž lom patří, v dohledné době likvidovat, pracují nebo pracovaly v sousedním lomu ČSA. Lom útlum těžby ovlivní jako první, s těžbou tu skončí mezi lety 2024 a 2025.

Foto: Novinky

Nejstarší kolejový zakladač v lomu Vršany byl vyroben v roce 1957.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám