Hlavní obsah

V Lidicích si připomněli 77. výročí vyhlazení obce

– Lidice

V Lidicích si stovky lidí připomněly 77 let od vyhlazení obce nacisty. Svůj příběh připomněla i Marie Šupíková, která jako dítě tragédii přežila. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) při projevu zdůraznil, že na Lidice nelze zapomenout.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Marie Šupíková, která jako dítě přežila vypálení Lidic, si připomněla 77 let od zločinu.

Článek

„Jako každý jsem znal příběh vyhlazení Lidic, ale něco jiného je stát na tomto místě, a jedno jestli poprvé, podruhé, podesáté. Něco jiného je číst o lidických hrůzách a něco jiného, když jste tady, na místě, kde se hrůzy udály,” uvedl Vondráček. Podle něj se Lidice staly symbolem pro celý svět.

„I dnes existují pokusy rozeštvat lidi, rozdělit nás do různých soupeřících tlup, ale to se nesmí už nikdy opakovat,” dodal Vondráček, který ve své řeči označil nacismus za zrůdný pokus o popření humanity.

Pietní akt začal ranní mší českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila na základech kostela svatého Martina. Biskup připomněl lidického faráře Josefa Štemberku, od jehož narození letos uplynulo 150 let. Byl zastřelen spolu s lidickými muži. K jejich společnému hrobu byly při dnešním pietním aktu položeny desítky věnců různých delegací včetně státních, politických a dalších organizací.

Lidice byly za heydrichiády zcela zničeny. Z pěti set obyvatel jich zahynulo 340. Nacisté zastřelili 173 lidických mužů. Ženy byly převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám