Hlavní obsah

V Libereckém kraji se rozšířila žloutenka typu A, hygienici hovoří o epidemii

Od začátku roku hygienici v Libereckém kraji zaznamenali již 69 případů žloutenky typu A, přičemž 39 z nich má vazbu na město Turnov, kde se nemoc šíří mezi osobami bez domova a uživateli drog. O vypuknutí epidemie informovala ve čtvrtek Česká televize s odvoláním na ředitelku protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Janu Prattingerovou.

Foto: Novinky

Správné mytí rukou (ilustrační foto)

Článek

Onemocnění se mezi bezdomovci a uživateli drog začalo šířit v dubnu, později se mezi nemocnými vyskytly i osoby, které nepatří mezi uvedené skupiny s rizikovým chováním.

Hygienici počátkem října upozornili, že během dvou týdnů přibylo v Turnově 26 případů a nárůst počtu nemocných nadále pokračuje. Mezi nakaženými jsou minimálně dva žáci základních škol. Vedle Turnova se onemocnění šíří i v Liberci a Jablonci nad Nisou.

„Vzhledem k tomu, že mezi kontakty nemocných jsou také děti, komunikujeme s řediteli škol, kterých se to týká, a nastavujeme opatření, abychom předešli dalšímu šíření. Mezi tato opatření patří například zajištění dezinfekce na toaletách nebo poučení, jak si správně mýt ruce,“ uvedla Prattingerová.

Inkubační doba až 50 dní

Virový zánět jater, laicky nazývaný žloutenkou typu A, vyvolává virus hepatitidy A. Inkubační doba je 15 – 50 dní. Na jejím konci se objevují příznaky chřipky, žaludeční a střevní potíže.

Následně se projevuje samotné onemocnění, které je provázeno mimo jiné tmavší močí, světlou stolicí a svěděním kůže. Základní prevencí je dbát na hygienu a mýt si ruce.

Proti hepatitidě typu A je možné nechat se očkovat. Liberecký magistrát to již učinil podle ČT u strážníků, kteří přicházejí do styku s bezdomovci, případně sbírají použité injekční jehly. Naočkováno bylo i několik desítek bezdomovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám