Hlavní obsah

V Letech vznikne památník obětí romského holokaustu, cenu odkupu vepřína stát tají

Právo, Vladimír Klepáč

Do roka bude jasné, jak by měl vypadat památník obětí romského holokaustu, který vznikne na místě současného vepřína v Letech u Písku. Právu to řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Připomněl, že vláda se v pondělí dohodla s majitelem vepřína, jímž je firma AGPI, na odkupu komplexu. Částku, kterou za něj stát zaplatí, Herman neuvedl.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Místo tohoto vepřína vyroste v Letech památník obětí romského holokaustu.

Článek

Ministr uvedl, že suma může být zveřejněna až po podpisu kupní smlouvy v půlce září. „Poté bude zahájena útlumová fáze tak, aby bylo do jara příštího roku zařízení prázdné,“ doplnil Herman.

Vepřín se rozkládá na sedmi hektarech. Tvoří jej třináct hal, v nichž je chováno zhruba 13 000 prasat. Na stejném místě přitom stál za druhé světové války takzvaný cikánský tábor, v němž v naprosto katastrofálních podmínkách žilo 1300 Romů.

Přímo v táboře jich podle historiků zemřelo zhruba 330. Větší část dalších internovaných byla v roce 1943 převezena do koncentračního tábora v Osvětimi, kde zahynula. Ministr připomněl, že válka připravila o život přibližně 90 procent českých a moravských Romů.

Haly s prasaty budou patrně srovnány se zemí. Na místě vepřína vznikne památník s expozicí přibližující romský holokaust a osudy lidí, kteří byli v Letech internováni.

Kupní cena až po podpisu

Historik a lidovecký poslanec Jiří Mihola uvedl, že likvidací vepřína se Česko „konečně zbaví jedné velké ostudy“. Připomněl, že ČR za vepřín na pietním místě sklízela kritiku domácích i mezinárodních institucí. K odstranění prasečí farmy ji vyzval také Evropský parlament.

O částce, kterou stát za farmu zaplatí, se vedou bouřlivé spekulace, protože dosud nebyla zveřejněna. Hovoří se dokonce o tom, že by mohlo jít až o stovky miliónů korun. „Některé odhady jsou velmi, velmi vzdálené realitě,“ zdůraznil Herman. Doplnil, že až do podpisu kupní smlouvy nelze o částce, kterou stát firmě AGPI vyplatí, jakkoli diskutovat.

Tábor v Letech sloužil od srpna 1942 až do května 1943 jako cikánský. Byli do něj sváženi Romové především z Čech. Obdobný tábor pro ně byl také na Moravě v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku.

Úkolem Romů z Let bylo pracovat v kamenolomu a v lesích. Úmorná práce, nedostatečná strava a špatné hygienické podmínky vyústily v epidemii tyfu, který zabil desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám