Hlavní obsah

V lesích u Břeclavi začal boj s komáry

– Břeclav
Právo, Milan Vojtek

Bodavý hmyz je schopen udělat lidem ze života na jihu Moravy peklo. Lidé se ještě mohou bránit repelenty a sítěmi na oknech, zvěř, domácí i lesní, je však odkázána na milost a nemilost hejnům hmyzu. Proto region potřebuje práci odborného asistenta břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Oldřicha Šebesty, který pravidelně monitoruje situaci v přírodě a hlídá, kdy začít s postřiky proti komárům.

Článek

„Největší hrozba číhá u Břeclavi v tůních Kančí obory. Proto jsem na jednání se zástupci města doporučil neprodleně začít s postřiky. Dnes začaly. Tím, že se jedná o izolované tůně, je situace jednodušší a šance na účinný zásah větší. Stříkat je nutné i v Hodoníně a doporučují to i Tvrdonicím,“ řekl Právu Šebesta.

Naopak pramalá šance je účinně zakročit v lužních lesích Obory Soutok mezi řekami Morava a Dyje. Rozlitá voda tam vytvořila obrovské jezero. S komáry se proto mohou setkávat i lidé, kteří míří na oblíbené výletní místo, zámeček Pohansko.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Motorové postřikovače s přípravkem Vectobac jsou základem pro boj s larvami komárů.

FOTO: Milan Vojtek, Právo

Podle vedoucího odboru životního prostředí břeclavské radnice Viléma Vyhnálka je pro město ekonomicky neúnosné garantovat postřik celého Soutoku proti komárům. Pokud si to situace vyžádá, zakročí radnice lokálními postřiky, hubícími nikoliv komáří larvy, ale již dospělé jedince.

Vše závisí na počasí

Komáři jsou podle Šebesty tak trochu nevyzpytatelný hmyz doba vývoje jednotlivých generací je závislá na počasí, respektive teplotách. U přezimujících druhů trvá i půl roku, u jarních až tři týdny a letní komáři zvládnou ve vedrech své vývojové fáze před startem na lidi třeba za pouhý týden.

Navíc jsou odchylky i mezi jednotlivými druhy. I proto je zapotřebí znalec, který monitoruje situaci a přichází s instrukcí, kdy začít postřiky. A tak se obce postavily za zachování Šebestova místa v situaci, kdy nad jeho pracovní pozicí visel Damoklův meč rušení.

A odborník jim dnes oplácí přesnými předpověďmi, kdy a kde zakročit proti otravnému hmyzu. „Občas je jen problém sladit dobu postřiku a prací zejména jednotlivých polesí. Vhodná doba na postřik je tak den, dva a když jim řeknu, že zítra by měli stříkat, je někdy problém to skloubit, třeba když zrovna dělají seno,“ řekl Šebesta. Zatím v tůních dospívají jarní druhy komárů, nejvíc nepříjemné druhy se objeví později. 

Boj s komáry se vede dvěma způsoby. Přípravek Vectobac likviduje ve vodě komáří larvy, Aqua Reslin Super hubí dospělé jedince, ale i další druhy hmyzu. Jeho efekt je pouze dočasný, do doby, než z tůní vyletí další generace komárů. Pro lidi jsou ale nepříjemné i drobné muchničky, které rovněž umí nepříjemně poštípat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám