Hlavní obsah

V lednu bude teplo, lyžaři si moc neužijí

Teploty budou v lednu nad dlouhodobým průměrem, plyne z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu. Nadprůměrné by měly být ve sledovaném období i srážky, lyžaři se však moc radovat nemohou, protože ve středních a nižších polohách bude většinou pršet. Sněžit v nich bude jen na začátku a na konci ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

V období od 4. do 31. ledna budou teploty s padesátiprocentní pravděpodobností nad dlouhodobým průměrem, který ve sledovaném období činil v letech 1981 až 2010 -1,6 stupně. Nejtepleji bylo v roce 2007, kdy průměrná teplota činila 3,8 stupně, nejchladněji pak v roce 1985 s teplotou -8,4 stupně.

První dny by měly být blízko dlouhodobým průměrům, celkově by ale měly být teploty ve všech prvních třech týdnech nadprůměrné. Už v úterý budou nejvyšší denní teploty nad nulou a v pátek by měly stoupnout až na pět stupňů, přičemž rtuť v teploměru zůstane nad nulou i v noci.

Až v posledním týdnu mezi 25. a 31. lednem by měly být teploty průměrné až podprůměrné a dají se očekávat i nejvyšší denní teploty na úrovni nuly.

S padesátiprocentní pravděpodobností bude nadprůměrné i množství srážek. Nejvíce by jich mělo být v druhém týdnu od 11. do 17. ledna, až pak se srážky vrátí k průměru, který činí v daném období 36 mm. Nejvíce, tedy 94 mm, bylo srážek v roce 1974 a nejméně v 1961 - pouhých deset milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám