Hlavní obsah

V Krkonoších lavinové nebezpečí, na silnicích kluziště

– LIBEREC
Novinky, Vladislav Prouza, Barbora Silná

Peřina místy třiceti centimetrů sněhu pokryla v noci na středu hlavně východní část Krkonoš. Příval nového vlhkého sněhu přiměl Horskou službu vyhlásit třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Foto: Radka Marková

Zahájení výstavy betlémů v Centru Bohuslava Martinů v Poličce

Článek

"Ještě odpoledne byly občasné sněhové přeháňky. Není proto vyloučeno, že stupeň lavinového nebezpečí se zvýší," konstatovali na špindlerovském ústředí krkonošské Horské služby. Odhadnout, zda nebezpečí lavin dovrší kritického pátého stupně, si záchranáři netroufli. "Kromě v zimě tradičně uzavřených lokalit Kozích hřbetů, Labského a Obřího dolu nebo Bílého Labe, kde je obvykle akutnější lavinové nebezpečí, bychom museli zřejmě uzavřít minimálně Dlouhý a Modrý důl," dodali.

Tráva na sjezdovkách je konečně pod sněhem

Nadílku nového sněhu přivítali provozovatelé lyžařských areálů. Sníh přikryl místy trávou prokvetlé sjezdovky. "Vlhký sníh na svahu drží a pokud, jak se očekává, teplota klesne, vytvoří solidní podklad pro prašan," liboval si ředitel SKIareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.

 Piruety slušící spíše lyžařům dělali ráno na zasněžených silnicích řidiči, které letošní mírná zima nedonutila přezout pneumatiky. "Kopec v Hertvíkovicích na Vrchlabsku zablokovala okolo sedmé hodiny trojice kamiónů. Horské silnice se podařilo během dopoledne uklidit a nadále udržovat sjízdné. Autobusy problémy neměly," podotkla dispečerka Správy a údržby silnic v Trutnově Hana Steinerová. 

Mokrý a ujetý sníh na silnicích

Polovic sněhu než východní Krkonoše dostal zbytek nejvyšších českých hor a Jizerky. Silničáři ze Semilska bez větších problému udrželi průjezdný frekventovaný hraniční přechod v Harrachově.

"Napadlo možná deset centimetrů sněhu. Pravidelně jsme pluhovali a solili. Silnice pokryla místy nebezpečně uklouzaná vrstva mokrého sněhu. Někteří řidiči na to doplatili." konstatoval na cestmistrovském středisku v Hrabačově.

Vážná nehoda na Liberecku

Právě na neošetřené silnice v Libereckém kraji brzy ráno doplatily dvě řidičky fabie a octávie, které se na kluzké silnici střetly s nákladním autem. Ženy utrpěly pohmoždění hrudníku a pohmoždění páteře a byly převezeny na chirurgickou ambulanci liberecké nemocnice. Dopravní nehoda na hlavním silničním tahu mezi Libercem a Prahou v úseku Paceřického kopce na dvě hodiny zablokovala průjezd.

"Nedá se na tom ani pořádně jít, natož jezdit. Silničáři jsou v nedohlednu," lamentovali na místě řidiči, stojící v dlouhých kolonách.

Své selhání přiznali i silničáři, kteří připustili, že nestihli vozovku včas ošetřit. Sněžit začalo totiž někdy okolo páté hodiny ranní a silnice se okamžitě proměnily v kluziště. "Než jsme se k Paceřáku dostali, byl sníh ujetý dohladka, navíc naše vozy uvízly v koloně aut za havárií," řekl dispečer liberecké správy silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám