Hlavní obsah

V Krkonoších hrozí ledovka, varují meteorologové

Horská služba v Krkonoších v pondělí varovala turisty před ledovkou a náledím na turistických stezkách. V Krkonoších rovněž silně fouká, vítr tak nedovolil spustit horní úsek lanovky na Sněžku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

V Krkonoších leží místy na stezkách led a turisté by se tak měli mít na pozoru. Na hřebenech je podle krkonošské horské služby nesouvislá sněhová pokrývka, větší množství sněhu je pouze na závětrných svazích, žlebech a odtrhových zónách. Pod 1400 metrů nad mořem jsou teploty nad nulou.

„Sněhová pokrývka je podmáčená, na hřebenech se vlivem ochlazení vytvořila ledová krusta. Mohou se vyskytnout malé laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé, které se zastaví ještě na svahu,” uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších zůstává nízký. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu.

Pobyt v přírodě však může komplikovat silný vítr, který můře na hřebenech v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Kvůli němu nejezdí lanová dráha z Růžové hory na Sněžku. Silný vítr ostatně horní úsek lanovky zastavil i v neděli. Vítr by se měl uklidňovat večer.

Přes den se nejvyšší teploty budou na horách šplhat k 2 až 5 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám