Hlavní obsah

V Krkonoších akutně hrozí laviny

KRKONOŠE

V nejvyšších českých horách Krkonoších platí od pondělí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Během víkendu připadlo místy až půl metru sněhu, fouká vítr a riziko samovolného uvolnění lavin je velmi vysoké.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.7.2018 Ostravské Bazaly mění vzhled i účel. Takový pohled už lidé neuvidí.

Článek

"Lavinové katastry jsou označeny výstražnými tabulemi a lidé by do nich v zájmu vlastního bezpečí neměli vstupovat," řekl Stanislav Štantejský z Horské služby. Pokud se lyžaři či snowboardisté do těchto lokalit vydají, riskují život. "Uvolnění lavin je v této době skutečně akutní," konstatoval.

Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Nebezpečí pádu lavin tu potrvá až do jara, kdy může masy sněhu na svazích uvolnit tání.

Stačí jeden lyžař

"V současné době hrozí pád prachových, ale i deskových lavin. Mezi jednotlivými vrstvami sněhu je jinovatka, tedy nestabilní vrstva. Pak stačí jediný lyžař a deska se dá do pohybu," popsal mechanismus sesuvu lavin záchranář.

Laviny si letos v Krkonoších vyžádaly již dva lidské životy. Počátkem února se uvolnila lavina na polské straně Krkonoš a zasypala dva polské záchranáře. Oba zemřeli.

Turisté by se podle Horské služby neměli kvůli silnému větru vydávat ani na hřebenové túry. Na hřebenech je asi 285 centimetrů sněhu, který v některých úsecích turistických cest zavál tyčové značení. "Není to nic abnormálního. Spíš bylo nenormální, že v minulých letech bylo sněhu méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám