Hlavní obsah

V Košířích bude vzdělávací centrum pro mladé z ulice

Novinky, Lucie Fialová
PRAHA

Vzdělávací a poradenské centrum pro mladé lidi z ulice vznikne přestavbou bývalé školy v Nepomuckého ulici. Streetworker László Sümegh, který v roce 1995 založil projekt Šance na pomoc mládeži, jež z různých důvodů nezvládla svůj život, a doufá, že rekonstrukce začne v závěru letoška.

Foto: Archiv ZOO Zlín
Článek

"Závisí to na tom, jak rychle získáme peníze," řekl Právu. Práce si vyžádají 6,5 miliónů korun. První klienti by mohli přijít v půli roku 2004. Ti, kteří potřebují, najdou Sümegha v malém centru v ulici Ve Smečkách. Dvakrát týdně mají možnost scházet se v klubu a rozebírat svoje bolesti. Společně např. navštěvují zoo, muzikály, koupaliště. Jeho hlavními cíly je prevence pocitu beznaděje, AIDS, žloutenek a kriminality.

"Hodně klientů má touhu prosadit se v životě, naučit se na počítači, s hlínou, jazyky," poznamenal Sümegh. Právě tyto představy si budou moci splnit v novém zařízení v Košířích, které streetworker získal do pronájmu od radnice páté části. Kromě toho na zahradě vznikne hřiště na volejbal nebo fotbal.

Chystané centrum pojme přes den 60 až 80 lidí. S lůžkovou částí se zatím nepočítá. "To je hudba budoucnosti," konstatoval Sümegh s tím, že kvůli tomu hodlá oslovit městské části.

Zaslouží si pomoc, říkají patronky

Patronkami Domu Šance se stala Marta Kubišová, Táňa Fišerová a Marie Rottrová. "Jsou to lidé, kteří si zaslouží pomoc a ne vytěsnění ze společnosti," řekla Fišerová.

Na centrum se nejčastěji obrací v průměru sedmnáctiletí chlapci a děvčata. Šedesát procent strávilo dětství v dětských domovech, které je na normální život vůbec nedokážou připravit. "Třeba neumějí telefonovat," poznamenal Sümeghův asistent Pavel Kozler. Zbytek klientů je z nefunkčních rodin.

Projekt mj. podpořil portál Seznam.cz, který Sümeghovi předal šek na 777 777 korun. "Tím naše spolupráce nekončí," ujistil mluvčí Seznam.cz Tomáš Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám