Hlavní obsah

V koalici jsou zase v sobě. ANO vytváří systém chaosu, rozčílil se Onderka

Novinky, zpe
Praha

Pokud by hnutí ANO chtělo o půl roku odsunout zrušení karenční doby, mohlo by to zřejmě otřást vládní koalicí s ČSSD. První místopředseda soc. dem. Roman Onderka se v úterý nechal slyšet, že posunutí termínu by znamenalo porušení koaliční smlouvy. ANO podle něj vytváří chaos.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Onderka

Článek

„U hnutí ANO nastal moment, kdy nám říkají, že by se měla kvůli e-neschopenkám posunout karenční doba. ANO vytváří systém chaosu, zavádí ho do politiky,“ zlobil se Onderka na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci má začít od 1. července letošního roku. Jakékoliv odsunutí je podle Onderky nepřijatelné.

„Vnímali bychom to jako porušení koaliční smlouvy. Nedokážu si představit, že by hnutí ANO takto porušilo koaliční smlouvu, je to jedna z věcí, kvůli kterým jsme šli do vlády,“ prohlásil Onderka.

Problém je v tom, že elektronické neschopenky měly původně začít plně fungovat od letošního července, tedy od chvíle, kdy se obnoví proplácení prvních tří dnů nemocenské. E-neschopenky se ale nakonec spustí až od ledna příštího roku.

Poslanci ANO mají celou věc řešit v úterý na jednání klubu. Premiér Andrej Babiš už v pondělí po jednání vlády řekl, že poslancům jeho hnutí se zrušení karenční doby nelíbí. „Od začátku jsme měli problém s karenční dobou, musíme si to vydiskutovat,“ konstatoval Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám